Aarden – Aarding

 

Aarden – aarding – gronden – gronding

 

Wat is aarden:                       Verbinding maken met de grond. Direct contact maken met de aarde, grond.

 

“Met beide voeten op de grond”.

 

Aarden is een belangrijk goed om ons goed te voelen, het is in onze kracht gaan staan. Door bewust in contact te staan met de aarde, de grond, staan wij stevig met beide voeten op de grond, hebben wij contact met de aarde, zullen we verankerd zijn zodat de energie vrij door ons lichaam kan stromen.

Zijn wij niet geaard of gegrond dan kunnen wij zo omver worden geduwd, gebeuren er ongelukjes, meestal door zelf te vallen of iets te laten vallen, stoten we tenen en lopen we blessures aan onze benen, voeten op. Als je niet geaard, gegrond bent kom je minder sterk over, alles komt dubbel hard binnen, als je geaard, gegrond bent sta je sterker in je schoenen en straal je dat ook uit, je staat in je kracht.

 

Aarding - mauve clouds

 

 

Onze wortels

Wij kunnen onszelf vergelijken met een boom. Een boom heeft stevige wortels die verankerd zijn in de aarde. Deze wortel geven stevigheid aan de boom zodat deze niet om kan vallen, de boom wordt gevoed door energie vanuit de aarde en daarbuiten. Als er wortels van de boom worden afgehakt zal de boom zijn stevigheid verliezen en kan deze omvallen er is minder energie toevoer. Hoe minder wortels hoe minder stevig. Bij geen wortel, dan kan de boom niet groeien, energie toevoer is er niet. Zo ook is het met het menselijk lichaam. Je kunt onze voeten vergelijken met de wortels van een boom welke gevoed worden door aarde energie. Als wij bewust op aarde staan, contact met de aarde hebben dan is er energie toevoer, staan wij niet bewust op aarde dan is er bijna tot geen energie toevoer.

Staan wij bewust of onbewust op de grond, op de aarde?

 

In het hoofd zitten, onbewust op aarde staan

De meeste mensen leven vanuit “hun hoofd”. Zij laten zich leven door gedachten, gedachten die constant in beweging zijn en niet stil staan. Door vanuit het hoofd te leven lopen zij voorbij aan hun gevoel, het hart, de ziel. Ze voelen niet dat zij in een lichaam zitten. Zij leven onbewust.

Mensen die “in hun hoofd zitten” en niet in hun lichaam, hebben de neiging zich ”zweverig” te voelen, te zijn of te worden. Zij leven vanuit het hoofd. Door alleen maar in het hoofd te zitten gaan alle gedachten, alle gebeurtenissen via het hoofd, ze lijken overdag te dromen, ze leven in hun eigen wereldje omdat zij dat veilig vinden, ze zijn moeilijk te bereiken, ze staan letterlijk niet op de aarde. Door dit zweverige in je hoofd zitten kun je je niet lekker gaan voelen en je bent vatbaar voor alles wat er om je heen gebeurd, angst, wat inhoudt dat je niet geaard bent en dat je het liefst “boven” zit.

Het is een  onbewust gevoel dat je naar boven wilt of daar het liefst wil zijn, dat het boven beter is dan hier op aarde. Maar als je het verschil kent tussen boven en op aarde zijn wil je het liefst hier op aarde staan. Waarom willen wij “boven” zijn? Als wij ons zweverig voelen geeft dit meestal aan dat wij de harde waarheid op aarde willen ontvluchten en denken dat het daar boven beter is.

Door in je hoofd te zitten sluit je het gevoel uit. Er is of kan geen contact worden gemaakt met het gevoel, simpelweg omdat het hoofd het hart blokkeert. (zie ook hoofd en hart bewustzijn – ego)

 

Leven vanuit je bewuste, op de grond, aarde staan

Aarden moet een dagelijks iets zijn, een bewustwording. Als je vanuit je hoofd leeft is er geen contact met het gevoel, je kracht in jezelf, geen energie toevoer vanuit de aarde. Daarom is aarding ook zeer belangrijk om de dag te beginnen, door in je kracht te gaan staan, in je lichaam aanwezig te zijn, je bewust te zijn van jezelf en de energie toevoer vanuit de aarde. Je wordt letterlijk gevoed met energie vanuit de aarde die door jouw lichaam kan stromen en jou van energie voorziet. (zie ook hoofd en hart – hart en ziel)

Aarding is een bewustwording die geleerd moet worden. Wij leven op de automatische piloot, we hebben zo gelijk onze rituelen, standaard dingen als wij uit ons bed stappen, door te gaan ontbijten, krant lezen, douchen, tanden poetsen, ons klaar maken om naar werk te gaan. Dit gaat allemaal op de automatische piloot zonder er bij na te denken. Bij het wakker worden gaan gelijk onze gedachten draaien, en laten wij ons leven vanuit ons hoofd. Dit kan onze dag bepalen. Als je geaard bent sta je sterker in je schoenen, en kom je op de buitenwereld krachtiger over, handig als je bijvoorbeeld een gesprek hebt waar je tegen op ziet.

Als je in de ochtend wakker wordt kun je beginnen om bewust je voeten vanuit je bed met een plof op de grond te zetten. Blijf even op de rand van je bed zitten en stamp een aantal keer met je voeten op de grond. Je zult merken dat je er energie door je benen gaat, je voelt de energie door je lichaam kruipen. (zie ook energie)

 

 

Oefening

 

Contact met jezelf maken

Jezelf aarden, of je beter aarden kun je zelf doen. Voor je begint met aarden kan je jezelf eerst helemaal bekloppen, door jezelf te bekloppen maak je contact met je zelf en daarmee wordt de energie in jezelf aangestuurd, je voelt dat je in je lichaam zit en dat je een lichaam hebt. Begin hiermee staand, beklop jezelf op voeten, benen, buik, armen, schouders, hoofd, je hele lichaam. Als je dit doet zul je merken dat de energie wordt gestimuleerd en zul of kun je dit merken doordat je dit als kleine prikkelingen in je lichaam voelt stromen.

Als je eenmaal weet hoe je moet aarden is het gewoon een kwestie van het knopje in je hoofd omzetten en alleen te zeggen, “aarding aan” en het onderbewuste zal voor je aan het werk gaan. Je zult het verschil voelen met niet geaard zijn en wel geaard. Aarding is het belangrijkste goed bij angst, hyperventilatie en paniekaanvallen. (zie ook bewustwording – angst)

 

Aarding - Mauve Clouds

 

 

 

 

Contact met de aarde

Het lopen op blote voeten is prettig, er is direct contact met de aarde. Het geeft de voeten een vrij gevoel, niet opgesloten te zitten in een schoen. Ken je het, als je thuis komt en je schopt letterlijk je schoenen uit! Je voeten willen bevrijd worden. Ze kunnen afkoelen. Toch lopen wij niet zoveel op blote voeten terwijl dit vroeger heel normaal was. Het lopen op blote voeten is letterlijk contact maken met de aarde energie, het prikkelt alle zintuigen in ons. Voeten zijn letterlijk een ondergeschoven kindje, we besteden er niet veel aandacht aan terwijl voeten een belangrijk deel zijn van ons lichaam. Zij houden ons staande, houden ons op de been. In de zomer besteden vrouwen wel wat meer tijd aan de voeten door de teennagels van een kleurtje te voorzien, maar verder besteden we weinig aandacht aan onze voeten. Geef ze eens een scrubje, voorzie ze van lotion. Loop lekker op blote voeten, laat de sensatie van blote voeten door je lichaam stromen, laat ze vies worden, laat ze door grasjes gekriebeld worden, loop door een plas water, op het strand, laat ze lekker stampen!

Lopen doen wij onbewust, wij hebben benen en voeten gekregen die ons daarin voorzien, maar lopen gaat ook op de automatische piloot elke stap die we zetten in onbewust. Ga eens lopen, en met elke stap die je zet, zet je elke stap bewust.

Tuinieren is ook een vorm van aarden maar dan met je handen. Door te wroeten in de aarde van de tuin maak je contact met de aarde energie en voelen wij ons goed, daarom is tuinieren zo leuk.

 

Door iedere dag bewust te aarden, te gronden zullen de chakra’s worden gestimuleerd, zij gaan gedoceerde energie afleveren en in balans zijn of komen. Vooral het eerste chakra zal gevoed moeten worden met energie om in balans te komen en te blijven. (zie ook chakra)

 

 

 

 

 

 

Oefening

Aarding doormiddel van visualisatie

 

Wat is visualisatie: een beeld in de geest vormen

 

Ga goed zitten op een stoel zodat je je bil botten voelt, rug recht, en beide voeten goed op de grond en je handen in je schoot (zie foto)

 

Adem in door de neus en uit door de mond.

Adem drie keer goed in en uit en concentreer je daarna op je ademhaling. Bijvoorbeeld: inademen in 4 telen en uitademen in 4 tellen, visualiseer dat aan je voeten buizen/kettingen/touwen/wortels of wat dan ook zitten met ankers en laat die wortels met ankers naar beneden gaan tot het middelpunt van de aarde, totdat je denkt dat het goed verankerd is in het middelpunt van de aarde.

Visualiseer dat er energie vanuit de aarde, de bodem komt naar boven stroomt door die wortels, laat de energie door je voeten naar je benen, naar je bekken, door je hele lijf, door heel je lichaam heen gaan tot aan je kruin, laat de energie door je lichaam stromen. Laat je opvullen met energie.

Het kan zijn dat je een kleur ziet, laat die kleur samen met de energie door je hele lichaam komen, stromen, totdat je lichaam helemaal gevuld is met die kleur en energie, en als je denkt dat je genoeg energie hebt ontvangen, laat je die energie terug gaan via je hoofd naar je voeten de aarde in. Het kan ook zijn dat je geen kleur ziet, laat de energie dan zijn werk doen.

Als je aarding doet kan het zijn dat er emotie los komt. Laat alle pijn, verdriet, negatieve gedachten die je hebt met het terugsturen van de energie vrij, de energie die je terugstuurt bevat allemaal oude energie/troep/bagage van binnen uit wat je niet meer nodig hebt en wat je los kunt laten. De aarde zal deze oude energie neutraliseren. (zie ook energie, voor meer oefeningen opruimen negatieve energie)

Als je bovenstaande gedaan hebt visualiseer je dat je je kruin chakra open zet, (je moet je voorstellen dat er een gat boven op je hoofd zit) en visualiseer je boven je hoofd een goud gele warme zon, laat die zon door dat gat boven op je hoofd naar binnen stromen, laat je opvullen door de warmte van de zon, van de kleur, bedenk dat je onder een douche staat. Als je denkt of het gevoel hebt dat je lichaam geheel is opgevuld met die goud gele energie stop je.

Je visualiseert in je gedachten je naam en de datum, dat kan je in vette letters doen of in schuin schrift wat je wilt, en je bedankt het universum, en raakt de aarde aan met je handen en strekt je uit, en blijf je nog even rustig zitten. (zie ook het universum bedanken)

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Aarding en grondings oefeningen  kun je doen zoveel je wilt,  denk eraan als je bijvoorbeeld een gesprek moet gaan voeren waar je tegen op ziet. Door te aarden sta je in je kracht.

Bovenstaande oefening kun je ook staand doen, ga gewoon staan en visualiseer dat er uit je benen wortels, touwen, kettingen komen die zich verankeren met het middelpunt van de aarde.

Als je dit zittend doet kun je visualiseren dat je de kettingen, touwen, wortels uit je billen laat komen, laat deze wortels gewoon zakken naar het middelpunt van de aarde om te verankeren.

Als je dit liggend doet kun je visualiseren dat je de kettingen, touwen, wortels uit als je chakra’s laat komen, laat deze wortels gewoon zakken naar het middelpunt van de aarde om te verankeren. Probeer dit eens als je op het strand of een grasveld ligt. Je hebt letterlijk contact met de aarde en de zon. Voel wat er met je gebeurd, hoe de energie wordt afgegeven door de aarde, en de zon die je energie opvult.

Het is verstandig om elke dag aan het begin van de dag te aarden, door te aarden zul je de hele dag gevoed worden met energie,  het beschermd je tegen negatieve energie. (zie ook energie – energetische bescherming)

Hoogsensitieve personen zijn al gevoelig voor energie en wat er om hen heen gebeurd, door aarding zullen zij hier baat bij hebben en in balans blijven. (zie ook hoogsensitief)

Hoe meer je oefent hoe beter het je afgaat, en zal je zien dat het een standaard iets gaat worden, je hoeft er niet meer voor te gaan zitten om te aarden, maar in de loop het meeneemt door te zeggen, “aarding aan”. 

 

Aarding en kinderen

Ook kinderen hebben baat bij aarding en geaard, gegrond te zijn. Vooral kleine kinderen die naar school gaan en gepest worden, kinderen die gepest worden staan meestal niet in hun kracht en dat hebben andere door. Als je kinderen laat visualiseren dat ze een boom zijn dan zullen zij in hun kracht gaan staan en niet meer het slachtoffer van pesten zijn omdat zij krachtiger overkomen. Het is een kleine oefening die kinderen erg leuk vinden, besteed je er in het begin tijd aan, maak er een spelletje van om ze dit te leren dan zal dit zeker ten goede komen voor de toekomst.

 

Oefening voor kinderen:

Maak er een spelletje van, spelletjes vinden kinderen leuk, en ze zijn gauw geneigd om mee te doen als ze zien dat jij ook mee doet. Leg niet te veel uit, laat het een spelletje van plezier zijn.

Zeg tegen je kind dat hij/zij zich voor moet stellen als een boom, deze boom heeft wortels, lange wortels die door de voetjes naar beneden, de aarde in gaan. Laat deze boom met zijn takken (welke je armen zijn) zwaaien en bewegen, doordat je geaard bent zul je niet omvallen maar kun je op de plaats gewoon bewegingen maken met je lichaam en armen.

Deze boom is niet om te krijgen, probeer dit met je kind, probeer het op te tillen, het zal niet lukken.

Als je zegt dat aan die boom ballonnen zitten aan elke tak (je armen en handen) en je laat ze dit visualiseren dan zul je zien dat je je kind wel op kan tillen.

Laat je kind voor ze naar school gaan visualiseren dat ze een boom zijn zodat zij in hun kracht naar school gaan.

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording”.