Ademen – Ademhaling

 

Ademen – ademhaling

 

Wat is ademen:     Lucht door je mond, neus naar binnen en buiten laten gaan, lucht opzuigen en uitblazen.

 

Adem vertrouwen en liefde in, hou je vandaag alleen bezig met vertrouwen en liefde. 

 

 

De cirkel van leven en dood

We worden geboren, hiermee begint onze ademhaling. Ademhalen, zuurstof inhaleren is het eerste wat we doen als wij worden geboren, met man en macht wordt er gewerkt om de zuurstof van een baby op gang te krijgen en men slaakt een zucht van verlichting als de pas geborenen gaat huilen. Voor ons een teken dat het veilig, gelukt, goed is.

De laatste adem wordt uitgeblazen wanneer wij sterven. Een laatste adem die veel weg heeft van een zucht van verlichting. Met deze laatste adem wordt het aardse leven verlaten.

 

Onbewust ademen

De meeste mensen zijn zich niet bewust van ademhaling, het is een natuurlijk iets waar we niet bij nadenken, het gebeurd gewoon. Pas als wij in ‘ademnood’ komen doordat we bijvoorbeeld hard hebben gelopen, we komen buiten adem aan, we zijn ons bewust dat we even geen adem hebben en dat wij moeten bijkomen om weer op adem te komen. Dan pas hebben we door dat ademhaling belangrijk is om te leven en te overleven.

Ademen en ademhaling is het belangrijkste goed voor ons, door adem te halen wordt ons lichaam gevoed met energie, zuurstof die zich verspreid door ons lichaam. Doordat wij ademhalen verspreid de energie die wij daarmee mee krijgen in ons lichaam, het zal de chakra’s doen draaien en de energietoevoer zal beter zijn. (zie ook chakra – energie)

 

Gevolgen van verkeerd ademen

Wij zijn onszelf niet bewust hoe we ademen. Het is voor ons zo gewoon dat we er niet op letten. Emotie speelt ook een belangrijke rol in hoe wij ademen. Bijvoorbeeld: ‘de adem stokte in mijn keel’ dit kan door een schrik reactie komen of door iets wat zo mooi zo indrukwekkend dat je vergat te ademen.

Onzekerheid, angst, spanning, stress veroorzaken verkeerd ademen. Doordat er spanning en stress in ons lichaam is zullen wij ‘hoog ademen’. Wij halen kort adem, vanuit de borst. De ademhaling wordt als ware gehalveerd, we gaan oppervlakkig ademhalen, we gaan sneller ademhalen. Doordat we sneller gaan ademhalen, wordt er meer zuurstof rond gepompt dan nodig is, de reactie op over belasting van zuurstof is of kan zijn dat er hyperventilatie of een paniek aanval ontstaat.

Paniekaanvallen, hyperventilatie worden veroorzaakt door angst en spanning zonder dat wij dit zelf beseffen. Het is de controle over onszelf verliezen, dit komt omdat wij onder langdurige druk hebben gestaan en het lichaam een uitweg zoekt.

Hyperventilatie aanvallen lijken op een hartaanval, maar zijn dit niet.  Aan een hyperventilatie aanval gaat men niet dood. Oorzaak van hyperventilatie aanvallen is veelal stress waardoor wij ‘hoog’ gaan ademen. Door hoog ademen zullen wij sneller en veel meer ademen dan nodig en krijgen hiermee een snellere ademhaling.

Symptomen zijn: je niet goed voelen, licht in je hooft, duizelig, druk op de borst, koud zweet, tintelingen voelen, je denkt dat je het benauwd hebt, dat je geen adem meer kan halen, je voelt je angstig wat weer voor een paniekaanval kan lijden. Dit is een reactie van het lichaam wat stoom wil afblazen. Angst is de grootste emotie die hier overheerst, om de angst onder controle te krijgen en daarmee de ademhaling, is het belangrijk om goed door te ademen tot in de buik en rustig te blijven. Om dit te bereiken kun je je pinken en ringvingers tegen elkaar zetten en goed naar je buik te ademen en je hierop te concentreren. Door je vingers tegen elkaar te zetten zal het hoog ademen naar laag ademen gaan. (zie ook angst – emotie) Mocht je in een hyperventilatie aanval zitten, is het belangrijk om een ander te waarschuwen en de ander jouw te laten begeleiden. Het is belangrijk om uit de hyperventilatie te komen en dat kan door te gaan lopen, een trap twee a drie keer op en neer te lopen, kniebuigingen te maken, te springen en hierbij op de ademhaling te letten, ook kun je cola drinken, van cola gaat men veelal boeren waarbij je  de ‘valse lucht’ uit zal boeren. Zelf ben je daartoe niet in staat, maar een ander wel, die je daarop wijst. Bij een paniek aanval kun je een ander jou laten tellen. Als men niets doet om uit de hyperventilatie aanval te komen, dan zal men duizelig blijven en men zich niet goed blijven voelen. Ook in en uitademen in een zakje zal of kan de klachten doen afnemen.

 

 

Ademhaling - Mauve Clouds

 

 

Bewustworden van ademhaling

Ademhaling is een van de drie hoofdpunten van bewustwording, samen met energie, aarding en ademen zal er balans in ons lichaam zijn.

Belangrijk is om te ademen tot aan/in je buik. Begin met drie keer zo diep mogelijk in en uit ademen. Concentreer je daarna op je ademhaling. Je zult zien dat je gedachten een andere wending krijgen, laat deze gedachten komen en gaan.

Ook kan je je pinken en ringvingers tegen elkaar aan zetten, en kijk er na, zo ga je ook laag ademen, en ontspannen ademen.

Als je hoog ademt bijvoorbeeld tot je borst, is dat meestal een gevoel van angst, leg je handen op je buik en probeer met inademen door je neus, je handen weg te drukken, en je ademt weer uit door je mond, je ademt in door je neus, probeert je handen weg te drukken, en ademt uit door je neus.

Bijvoorbeeld: adem in 4 tellen door je neus in en in 4 tellen uit door je mond. Of 6 tellen in, 6 tellen uit, of in 2 tellen in en in  4 tellen uit.

 

 

Oefening Bewust ademen

Ga zitten of liggen op een rustige plek waar je niet gestoord wordt, zet deurbel en telefoon desnoods uit.

Ga je concentreren op je ademhaling, probeer deze eerst rustig te krijgen door bijvoorbeeld je ademhaling te volgen met 1 tel inademen door de neus en 4 tellen uitademen door de mond, daarna 4 tellen in ademen door de neus en 4 tellen uitademen door de mond, daarna 2 tellen inademen door de neus en 6 tellen uitademen door de mond, ga na voor jezelf welke ademhaling voor jou prettig is en blijf op deze ademhaling verder gaan.

Zie voor meer oefeningen Mindfullness.

 

 

Mooie uitdrukkingen en gezegdes over ademen

 

  • De adem stokte in mijn keel
  • Een zucht van verlichting
  • Met ingehouden adem luisteren
  • Zijn laatste adem uitblazen
  • Iemands hete adem in de nek voelen
  • Een boek in één adem uitlezen

 

 

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en Spirituele wegen”.