Boosheid

Boosheid

 

Verklaring

Persoonlijke grens wordt overschreden, geprikkeldheid, eigenwaarde werd bedreigd

Gezicht

je mond wordt iets strak getrokken, je ogen trekken in spleetjes, een priemende blik

Uiting

je valt de ander aan door in de verdediging te gaan, dit kan zowel fysiek als verbaal zijn, aanval om een ander letterlijk te kwetsen, harde stem

Gedachten

je gedachten zijn herhalend negatief, waarin men aanneemt dat de ander met opzet handelde, waardoor je jezelf beschouwd als goed en de ander fout, het standpunt van de ander kan je je niet indenken, je houding blijft star en extreem

Gevoel

je hebt het gevoel of je iets onterecht wordt aangedaan en houd je hieraan vast

Gedrag naar buitenwereld

je zint op wraak, je koelt je woede op een ander onschuldig mens, dier, object, je trekt je terug agressief of mokkend, je probeert medestanders te zoeken die in jouw boosheid meegaan, je zoekt bewijs voor kwaadwilligheid en beledigend gedrag van de ander

Wat doet dit lichamelijk

je voelt je zwak, je handen knijpen samen, wordt rood, stem verheffing

Wat doet dit geestelijk

het maakt je onzeker, kan leiden tot zelfdestructief gedrag door teveel te gaan eten, roken, drinken of anders

Wat doet dit energetisch

je wordt met negatieve energie gevoed

Emotie

ongezonde emotie, basis emotie

 

 

Boosheid is een uiting en wordt opgeroepen omdat er iets gebeurd waar wij het niet mee eens zijn, en waarbij wij denken dat wij onszelf moeten verdedigen ten koste van een ander, en waarbij wij denken dat onze persoonlijke grenzen worden overschreden en onze eigenwaarden werden bedreigd en denken deze te moeten beschermen. Boosheid is een reactie vanuit onmacht, realiteitsbesef, onwetendheid, angst.

 

Boosheid, boos zijn, woede is een uiting, is een reactie van onze eigen frustratie, pijn en angst welke veelal is ontstaan in de kindertijd en waar wij ons geen raad me weten en niet kunnen handelen.

Vanuit onwetendheid, onmacht, wordt er niet nagedacht wat er gezegd wordt, we gooien het er gewoon uit, gaan schelden, of gebruiken agressie met het gevolg dat er iemand bewust gekwetst kan worden of in gevaar gebracht kan worden.

Boosheid is een ongezonde emotie waar men niet te lang mee moet rondlopen omdat het ons energetisch leeg laat lopen wat onze gezondheid niet ten goede komt. Aan boosheid kunnen wij iets doen, door na te denken waarom wij boos zijn geworden. Veelal is boosheid, woede een reactie op wat een ander zegt of doet of heeft gedaan en waarbij realiteitsbesef bij onszelf ontbreekt. Door na te denken, onszelf afvragen waarom wij boosheid, woede uiten, boos zijn op een ander houden wij onszelf een spiegel voor en kunnen wij tot conclusies komen of het terecht is of niet dat wij boos zijn.

Boosheid, woede komt veelal tot uiting omdat de ander niet heeft gedaan of gezegd wat wij verwacht hadden. Door een andere kijk, realiteitsbesef, is- wordt er niet aan onze verwachting voldaan. Wij gaan er vanuit dat een ander met opzet handelt, heeft gehandeld, en wij ons niet kunnen indenken wat het standpunt van de ander is geweest om iets te doen of te zeggen. Maar wat als de ander de waarheid spreekt en ons een spiegel voorhoudt? Veelal zit er een kern van waarheid in wat een ander zegt en wij dit niet door hebben en die ons wil helpen.

Boosheid, woede brengt zelfdestructie met zich mee, boze kwade personen zullen domme dingen doen, en waarbij wij ons bijvoorbeeld in verdovende middelen, te veel gaan eten, drinken, roken storten om onszelf in bedwang te kunnen houden, er mee te kunnen dealen.

Als wij boosheid ons leven laten beheersen, dan zal boosheid, woede ons gedrag gaan bepalen omdat wij vergelding zoeken. Verbittering, wraak, wrok zal de boventoon voeren en zelfdestructie gaat plaatsvinden en wij zullen gaan lijden. Belangrijk is om uit te zoeken waarom er boosheid is en dit op te lossen. Boosheid mag er zijn, en is een les in bewustzijn, realiteitsbesef, wat ons persoonlijk laat groeien maar moet wel in evenwicht zijn.

“Waar het verstand ophoudt, begint de woede. Daarom is de woede een teken van zwakte” Dalai Lama

 

Negatief                    Positief

Boosheid                  blijheid, goedheid, goedwillend