Chakra

 

Chakra

 

Wat is een chakra:                Energie punten, energiecentrum in het menselijk lichaam

 

Chakra betekent in het Sanskriet “wiel”. Deze wielen draaien in ons lichaam en houden de energie balans op pijl. Chakra’s  zorgen ervoor dat de energie, Prana, levensenergie, getransporteerd wordt naar de juiste chakra’s, en dat de energie door ons lichaam stroomt. Elk chakra vertegenwoordigd een belangrijk energiecentrum in ons lichaam en geest en onze spirituele ontwikkeling.

 

Energie punten

Chakra’s zijn energie punten, kanalen, centra waarvan wij er meerdere in ons lichaam hebben. Alle chakra’s staan met elkaar in verbinding en corresponderen met een bepaalde kleur, en hebben betrekking op onze menselijke conditie zowel lichamelijk als geestelijk. In ons lichaam bevinden zich meerdere chakra’s, maar zeven chakra’s zijn de belangrijkste welke langs de ruggengraad liggen. Alle chakra’s werken met elkaar samen en hebben daarom een even belangrijke functie, als de een niet goed werkt zal of kan dit gevolg hebben voor de anderen chakra’s.

 

Chakra's - Mauve Clouds

De trechters

De chakra’s staan normaal wagenwijd open, hierdoor ontvangen wij energie, dit kan zowel positieve als negatieve energie zijn. Chakra’s kun je vergelijken met een trechter. Zij zuigen als het ware de energie aan naar binnen doormiddel van de grote opening en verdelen de energie doormiddel van de nauwe buis in het lichaam de ruggengraad. Chakra’s zien eruit als een soort trechter met een brede opening aan de voorkant van het lichaam, het uiteinde van de trechter bevindt zich aan de achterzijde op of dichtbij de ruggengraat en zorgt ervoor dat de energie naar de juiste chakra wordt geleidt Hoogsensitieve personen zullen voelen als er teveel negatieve energie naar binnen komt, zij zullen overspoeld worden met emotie energie en zullen zich hier niet fijn bij voelen. Belangrijk is dat de energietoevoer gedoseerd binnen komt. Dit kan met behulp van chakra’s dicht zetten en energetische bescherming. (zie ook energetische bescherming)

 Chakra - mauve clouds

 

Functioneren van de chakra

Het is belangrijk dat de chakra’s goed functioneren, en dat ieder chakra gevoed wordt met de juiste energie, het zorgt voor een goed gevoel en gezondheid, het brengt je aarding, een vredig gevoel en in harmonie met jezelf en het leven. (zie ook energie)

Chakra’s werken nauw samen met energie en energie zorgt ervoor hoe wij ons voelen. Zijn wij in balans of niet. Is er positieve energie of negatieve energie. Worden wij gevoed met positieve of negatieve energie. Staan wij positief of negatief in het leven.  Alles wat negatief is, wat negativisme bevat zal ons verstoren als wij hier omringt mee blijven kunnen wij hier last van krijgen in de vorm van energetische blokkades in het lichaam. Energetische blokkades houden in dat de energietoevoer van buitenaf wordt geblokkeerd en er verstoorde energiebanen zullen zijn. Het gevolg hiervan is dat de chakra’s niet meer geheel gevoed zullen worden en er een afname van energie zal zijn en wij onze lichamelijke accu niet meer geheel opladen en wij onze energie die wij nog hebben langzaam laten afnemen en wij geleidelijk moe worden.

Als alle chakra’s goed werken zal de energietoevoer goed zijn en veelal is dit als wij in balans zijn.

Als de chakra’s niet goed werken, zal de energietoevoer niet goed zijn. Negatieve energie is veelal de oorzaak van verstoorde energiebanen, en veelal is dit een gevolg van niet in balans zijn en zullen er verstoorde energiebanen zijn, geblokkeerd zijn en wij ons niet prettig, goed voelen, wij zullen niet geaard zijn, er is geen harmonie in ons lichaam De energie kunnen we door ons lichaam voelen stromen doormiddel van prikkelingen en tintelingen.

Om in balans te zijn en te komen is het belangrijk om bij het begin van iedere dag te aarden. Aarden, gronding is de voedingsbodem van het lichaam. Als deze bewustwording in je systeem zit zul je merken dat er balans is in de chakra’s. (zie ook aarden)

 

 De zeven chakra’s worden uitgebeeld in onderstaande symbolen.

   

1e Chakra - Mauve Clouds

  

1e chakra     wortel chakra, basis chakra       aarde     rood 

Bevind zich ter hoogte van ons stuitje, de bijbehorende kleur is rood, het geeft aan of je geaard bent en je stabiliteit, als deze chakra goed werkt zit je lekker in je vel, als deze chakra niet goed werkt dan heb je geen energie en ben je lusteloos. Aan de basis van deze chakra bevindt zich de kundalini-energie, en wordt gesymboliseerd door een slapende slang. Deze energie is heel krachtig als deze werkzaam is. Door oefening kan deze slapende slang wakker worden gemaakt en de energie omhoog te brengen naar de kruin.

2e Chakra - Mauve Clouds

2e chakra      heiligenbeen chakra               water     oranje

Bevind zich ter hoogte van de onderbuik boven het schaambeen, de bijbehorende kleur is oranje, dit chakra geeft emotie, gevoelens en seksualiteit weer, werkt dit chakra goed dan kan hij/zij haar emotie laten zien, laat zien of je openstaat voor emotie van anderen, als deze chakra niet goed werkt dan kan er veel behoefte zijn aan seks, en de neiging om andere te manipuleren, ook onrealistische denkbeelden kunnen plaatsvinden.

3e Chakra - Mauve Clouds

3e chakra       zonnevlecht chakra              vuur       geel/goudgeel

Bevind zich boven de navel, wordt wel “zetel van de persoonlijkheid” genoemd, de bijbehorende kleur is geel. Dit chakra geeft onze verstandelijke en mentale wereld weer, werkt dit chakra goed dan is er balans tussen het intellect (het hoofd) en emotie (het hart) tussen intuïtie en paranormale vermogens. Werkt dit chakra niet goed dan zal dit zich manifesteren in disharmonie, instabiel zijn, dominant zijn over anderen, gauw boos en geïrriteerd zijn.

4e Chakra - Mauve Clouds

4e chakra       hart chakra                         lucht               groen

Bevind zich ter hoogte van het borstbeen (hart gebied) en de bijbehorende kleur is groen. Dit chakra geeft relaties met andere, sympathie empathie en succes weer, werkt dit chakra goed dan is er balans tussen jezelf en anderen, liefde en mededogen, een gevoel van heelheid en liefde zowel voor jezelf als voor anderen. Werkt dit chakra niet goed dan is liefhebben moeilijk, er zal weinig of geen gevoel zijn naar anderen, men zal bang zijn voor liefde en angst overheerst, het kan ook zijn dat er juist een te open chakra is die het “altijd iemand willen helpen” van voortbrengen.

5e Chakra - Mauve Clouds

5e chakra       hals chakra                      ether              lichtblauw

Bevind zich er hoogte van de keel en de bijbehorende kleur is helderblauw of aqua blauw. Dit chakra geeft spraak, uiting en creativiteit naar de buitenwereld weer. Werkt dit chakra goed dan is communicatie en creativiteit geen probleem, werkt dit chakra niet goed dan zal je moeite hebben met communiceren naar jezelf en anderen.

6e Chakra - Mauve Clouds

6e chakra       derde oog chakra             indigoblauw

Bevind zich op het voorhoofd en de bijbehorende kleur is indigo. Dit chakra geeft goddelijke liefde en spiritualiteit weer. Werkt dit chakra goed dan is spiritualiteit en intuïtie goed ontwikkeld. Werkt dit chakra niet goed, dan kunnen er negatieve gedachten stromen aanwezig zijn, en kunnen we arrogant en autoritair overkomen, men is dan zo van de eigen spirituele ontwikkeling overtuigd, ook kan men zich zweverig voelen, een punt dat we niet geaard zijn, er is geen enkele spirituele verbinding en innerlijke wijsheid kan niet gevonden worden.

7e Chakra - Mauve Clouds

7e chakra       kruin chakra             wit/goud/violet

Bevind zich ter hoogte van het schedeldak, de bijbehorende kleur is violet, maar kan ook goud en wit zijn. Dit chakra geeft de spiritualiteit weer, de verbondenheid met de Bron. Werkt dit chakra goed dan staan we in verbinding met het “innerlijk weten, direct gevoed uit de Bron” het is de zetel van de paranormale gaven. Werkt dit chakra niet goed dan kunnen er psychotische klachten ontstaan zoals depressiviteit en negatieve denkwijze, zijn we oververmoeid en kunnen we niet tot beslissingen komen.

 

Chakra balans

Chakra’s kunnen uit balans raken en veelal is de oorzaak hiervan de mens zelf. Een ‘verstoord’ leven met problemen die niet opgelost zijn, worden, en voor negatieve energie zorgen. Negatieve energie zal ons leeg laten lopen, leegzuigen.

Als de chakra’s niet in balans zijn, kunnen wij ons niet goed voelen, de energiehuishouding is verstoord en wij zullen dit merken in energetische disharmonie voordat het lichaam ziek wordt. Belangrijk is dat de chakra’s in balans komen, door problemen die er spelen op te lossen, je te ontdoen van negatieve energie van anderen, en van jezelf, dit kan doormiddel van blokkades in de energievelden op te heffen en ons energetisch te beschermen. (zie ook problemen de baas – energie)

Om chakra’s in balans te brengen is het belangrijk dat we geaard zijn, daarna kunnen we beginnen met de chakra’s in balans te brengen. (zie ook aarden – heling – quantum touch – edelstenen therapie)

 

 

Kernwoorden behorende bij de zeven chakra’s

Elk chakra vertegenwoordigd een specifiek gebied in ons leven.

1chakra        

Levenskracht, warmte, kracht, wilskracht, ambitie, genegenheid
2e chakra

Emotie, smaak, behoeftes, trots, verandering, plezier

3e chakra

Paranormaal bewustzijn centrum, persoonlijke kracht, balans, zelfvertrouwen, verwerken en omgaan met emotie

4e chakra Liefde voor jezelf, empathie, succes, aanpassingsvermogen, liefde
5e chakra Communicatie, spraak, creativiteit, spiritualiteit, zelfvertrouwen
6e chakra

Intuïtie, innerlijk weten, ontvankelijkheid, paranormale genezing, telepathie, empathie, spiritualiteit, idealisme

7e chakra

Spiritualiteit, kracht, paranormale ontwikkeling, connectie met het Goddelijke, onthechting

 

 

Lichamelijke aandoeningen bij een gebrekkig functioneren van de chakra’s

1e chakra

Problemen bloedsomloop, depressie, bloedarmoede, eetstoornissen, constipatie, zwaarlijvigheid

2e chakra

Uitputting en oververmoeidheid, verstoring in de menstruatiecyclus, impotentie, frigiditeit, blaasproblemen, stijfheid.

3e chakra

Vermoeidheid, depressie, labiele toestand, angst, uitputting, spijsverteringsproblemen, lage bloedsuikerspiegel

4e chakra Hart en longen en thymus problemen
5e chakra Keelpijn, stijve nek, verkouden, schildklierproblemen
6e chakra

Oorpijn, oogproblemen, mentale en nerveuze negativiteit, nachtmerries, vertekende realiteitszin

7e chakra

Stress, nervositeit, hoofdpijn, vervreemding, verwarring, apathie, niet meer kunnen leren of begrijpen

 

kundalini-energie

Kundalini-energie is energie die wordt gesymboliseerd door een slapende slang. Kundalini betekent in het Sanskriet “opgerold”. Deze opgerolde slapende slang slaapt in onze ruggengraat, het eerste chakra. Deze energie wordt meestal niet benut, het is er onbewust, echter is deze energie een stuwende kracht achter het spiritueel ontwaken.

Door oefening en balans in alle chakra’s kan kundalini-energie worden geactiveerd. Doormiddel van onder andere yoga kun je dit bereiken. Als de kundalini-energie de kroon chakra bereikt komen we in een toestand die voelt als verlichting en gelukzaligheid.

De kundalini-energie volgt hetzelfde pad als de chakra’s en loopt via onze ruggengraat naar boven en eindigt bij onze kruin chakra.

Het werken met kundalini-energie moet wel gedoseerd gebeuren. Het opwekken van deze energie moet ook gedoseerd gebeuren. Deze energie is krachtig, en kan niet in één keer worden bereikt. Als dit in één keer wordt bereikt kunnen we dusdanig uit balans raken dat dit gevaarlijk is voor onze gezondheid, lichaam en geest. Er kunnen psychische klachten ontstaan. Mocht je geen ervaring hebben dan is het raadzaam om hierin begeleiding te hebben.

Als je werkt met energie is het belangrijk om goed geaard te zijn.

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.