Het Innerlijk Kind

 

Het innerlijk kind

 

Wat is innerlijk;             Van binnen, wat je voelt en wat je denkt, het binnenste van de mens.

 

Wat is kind;                  Jong persoon die nog niet volwassen is, minderjarige, jong mens tussen de 0 en 18 jaar.

 

 

Iedereen heeft een innerlijk kind in zich, niet iedereen is zich hier van bewust. Dit innerlijk kind kan zich van tijd tot tijd laten horen en zien door gedrag te vertonen welke acceptabel is of niet bij onze nu geldende volwassen leeftijd. Geven wij hier gehoor aan of zijn we hier niet van bewust?

 

 

Hoe manifesteert het innerlijk kind zich

Het innerlijk kind wordt met jouw geboorte geboren. Dit innerlijk kind wordt in je onderbewuste gevormd door de opvoeding die je meekrijgt of niet mee hebt gekregen. Uit onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, emoties, vast geroeste overtuigingen, vast geroeste gedachten, de basis behoeften zijn niet geleerd en vervult. Dit alles is vastgezet in ons door overtuigingen.

De opvoeding is verstoord omdat de basis behoefte zoals onvoorwaardelijkheid, onvoorwaardelijke liefde en aandacht, veiligheid en geborgenheid, gezien en gehoord worden, het welkom om op de wereld te zijn enz. zijn niet geleerd, aangeleerd en vervult. Doordat deze basis behoeften niet zijn meegekregen, geleerd en of vervult kun je hier op latere leeftijd last van krijgen waarin geen verantwoording voor zichzelf wordt genomen, en er een laag bewustzijn is opgetreden, en dat je je laat leiden door wat anderen zeggen of laat leiden door oud gedrag, gebeurtenissen, ervaringen uit het verleden. (zie ook basislessen – basis behoeften)

Aan gebeurtenissen worden ervaringen gehangen, dit wordt opgeslagen in je herinnering, in je onderbewuste. Doordat er iets gebeurd wordt deze herinnering getriggerd en zal de ‘ervaring aan deze herinnering’ naar boven komen en het daar bij behorende gedrag. Je ziet als het ware weer de film van de vroegere gebeurtenis voor je, deze herinneringen worden meestal gelabeld in leuk of niet leuk. Bovenstaande verhinderd om het bewustzijn te verruimen.

Aan deze gebeurtenis herinnering hangt meestal een label ‘leuk’ of niet ‘leuk’. Aan het label ‘leuk’ hangt een emotie welke wordt opgeroepen door de herinnering, dit kan blijheid zijn, je wordt vrolijk van de herinnering. Deze herinnering wordt als positief gezien en zal als deze wordt opgeroepen altijd positief, mooi zijn, een warmte gevoel geven.

Aan het label ‘niet leuk’ kan een emotie hangen van of pijn, verdriet, schuldgevoel, woede, wrok, angst, gekwetst zijn, enz. waardoor de herinnering als negatief wordt gezien en bestempeld. Deze herinnering, als deze wordt opgeroepen, zal altijd negatief zijn, boosheid, weerstand, angst oproepen, en als er in het ‘nu’ eenzelfde iets gebeurd zal er worden terug gegrepen op het verleden, er wordt getrikkerd en de daarbij behorende emotie en gedrag zal worden opgeroepen. (zie ook positief negatief)

 

Hoe waren je kinderjaren, heb je deze als mooi, goed enz. ervaren of komt er een emotie zoals pijn, verdriet enz. naar boven als je aan je kinderjaren denkt. De kinderjaren zijn de basis van je verdere leven. Is er in de kinderjaren iets niet geleerd of verkeerd aangeleerd dan zal men op latere leeftijd hier tegenaan lopen.

 

Heb je wel eens “gekke buien” kinderlijke buien, ook al ben je geen 10 meer? Dat je als een kind zo blij bent? Dit is het kind wat van zich via het onderbewuste laat horen en jouw laat spreken op dat moment. Het innerlijk kind voelt zich op dat moment dat hij of zij dit doet veilig, geborgen en laat jou dit uiten. Meestal wordt dit gedrag door andere gezien als “die is gek” maar het is een mooi verschijnsel waar je, je niet voor hoeft te schamen.

 

Het innerlijk kind in de volwassenen

Ook kan het voorkomen dat je als volwassenen in de “kind modus gaat”,  bijvoorbeeld een volwassenen die bepaalde aandacht opvraagt, boos op je wordt, en jou verwijt dat je geen aandacht geeft of niet luistert. Dit is het manifesteren van het innerlijk kind, het geeft zijn of haar reactie omdat het niet beter weet. Een kinderlijke reactie gegeven door een volwassen die op dat moment terug gaat naar de kindertijd en daarbij behorende gedrag. In de kindertijd heb je een bepaald gedrag aangemeten omdat toen geen aandacht kreeg en dus boos werd. Toen je boos werd kreeg je wel aandacht en werd er misschien wel naar je geluisterd. Het gedrag wat je nu vertoond is het zelfde als in de kindertijd en toen werkte dat dus zet je dit voort, alleen past het nu niet meer bij je leeftijd. (zie ook ons eigen gedrag – manipulatie) De reactie die je vertoont vertoon je uit pijn of angst die in de kinderjaren is opgedaan, doordat je je bijvoorbeeld niet gehoord, begrepen, geborgen, geliefd, gewenst, enz. hebt gevoeld.

Volwassen personen die manipuleren vertonen kinderlijk, onvolwassen gedrag. Manipulatie is geen acceptabel en tolereerbaar gedrag maar kinderachtig, onvolwassen gedrag, wat niet acceptabel, niet aanvaardbaar, niet redelijk, en tolereerbaar is.

 

Hoe merk je dat een volwassenen in de “kind modus” gaat

Een volwassen die in de kindmodus gaat zal ander gedrag gaan vertonen, het spreken zal anders gaan, het zal claimen, het zal manipuleren, het zal kinderachtig gedrag vertonen en blijven vertonen zolang iets niet is bereikt wat bereikt moet worden.

Als een volwassenen in de “kind modus” zit, dan is het bijna niet mogelijk om de volwassen uit deze modus te halen. Het beste hierin te handelen is om het gesprek te beëindigen door te zeggen dat je de discussie stopt en dat deze op een later tijdstip wordt opgepakt en weg te gaan uit de situatie.

Het innerlijk kind kan ook van zich laten horen of eerder gezegd niet van zich laten horen als je bijvoorbeeld een boos persoon tegenover je hebt staan die zo tekeer tegen je gaat dat je gewoon dichtklapt. Dit dichtklappen is het innerlijk kind dat in de angst gaat, jij hebt geen woorden omdat je overdonderd bent, je voelt je meestal daarna onterecht behandeld en na het gesprek haal je alle argumenten naar voren om het gesprek te kunnen verantwoorden, maar toen je voor diegene stond klapte je dicht er kwam geen woord uit je. Het innerlijk kind trok voor jou aan de bel, voelde zich niet veilig, voelde zich onterecht behandeld.

Als er bewustzijn is zul je dit merken, je klapte dicht, je ging in de angst modus, dit is een onverwerkt iets in ons wat als een spiegel voor ons kan dienen.  Iedere keer als het innerlijk kind zich aandient is het kans voor heling. (zie ook heling – angst)

 

Herprogrammeren gevoelens van het innerlijk kind

Ook kan het innerlijk kind aangeven verdrietig of blij te zijn, bij alle twee de emoties kunnen wij in dialoog met het innerlijk kind gaan en vragen waarom het verdrietig of blij is, je zult zien dat je antwoord krijgt en er vindt heling plaats omdat je de dialoog met het innerlijk kind aangaat, het onderwerp wat het kind naar voren brengt is een onverwerkt iets wat nog verwerkt moet worden. Dit antwoord komt vanuit het onderbewuste, hier hoeft niet over worden nagedacht het komt vanzelf, alleen vinden wij dit gek want zomaar te spreken zonder er over nagedacht te hebben is een iets wat niet vele doen. Ga met je innerlijk kind door gevoelens en gedachten, laat ze de vrije loop of schrijf ze op en ga er mee aan de slag. (zie schrijven) Vertroetel je kind, en daarmee ook je zelf en geef het aandacht, maar daardoor ook jezelf.

Aandacht voor je innerlijk kind is belangrijk, als jouw innerlijk kind heppie is dan ben jij ook heppie!

 

Oefening

Innerlijk kind

Ga zitten of liggen.

Begroet het innerlijke kind in je.

Vraag hoe oud je innerlijk kind is.

Vraag hoe hij/zij zich voelt, en ga daarmee aan de slag, beantwoord de vragen van je innerlijk kind.

 

Je kunt je innerlijk kind troosten als het verdriet heeft, deel vreugde als het blij is, laat het weten dat het veilig bij je is, dat je beschermt, en geliefd is!

 

Een verhaal

Toen ik de leeftijd van 30 begon te naderen werd ik overvallen door de gedachte: Ja maar als ik 30 ben dan mag het zoals ik het innerlijk kind en mijn bijbehorende gedrag toen noemde “puppie gedrag” niet meer hebben. Ik was in de overtuiging dat ik geen “gekke kinderlijke buien” meer mocht hebben want je bent immers volwassen. Het maakte mij verdrietig om te moeten veranderen. Maar er moest helemaal niets. Toen nog niet wetende. Het is een gedachte die je voor waarheid aanneemt en met je op de loop gaat. Jou denken beïnvloed je hele leven, en als je maar negatief blijft denken dan zal dit gevolgen hebben. (zie kracht van de gedachte - je eigen gedrag)

En ja ik ben blij dat mijn innerlijk kind zich manifesteert!

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.