Mindfulness

Mindfulness

 

 

Wat is mindfulness:                een vorm van meditatie waarin men zich op een niet- reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment (`Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt`). Een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen.

 

 

Mindfulness is het bewust worden van je lichaam en wat er zich daar van binnen afspeelt. Het is een afgeleide van “Cognitieve gedragstherapie”. Mindfulness is een meditatietechniek die zijn oorsprong vindt in de boeddhistische wereld.

 

Mindfulness leert je te leven in het hier een nu, en niet verder te kijken en streven naar de toekomst. Het brengt rust en helderheid in jezelf.

 

 

Haastige wereld

We leven in een haastige wereld, waarin we ‘geleefd’ worden, althans, als wij dit zelf toelaten. Het leven wordt steeds ‘sneller’ en er wordt van ons verwacht dat wij meedoen aan deze “ratrace”. Stress is hier de eerste factor, stress bouwt zich op in ons lichaam en hoe meer stress, hoe slechter dit is voor ons lichaam en geest. Een beetje stres kan geen kwaad, het houd ons alert, maar overbelasting van stress kan leiden tot een burn-out, en dan zijn we te laat. (zie ook burn-out – stress) Door aan stress voorbij te lopen, en ons lichaam geen rust te geven, te gunnen en door geen aandacht aan ‘moeheid’ te schenken plegen wij ‘roofbouw’ op ons lichaam en geest en zullen wij langzaam ziek worden. (zie ook ziek – moe)

 

De haastige wereld en het gevoel hebben ‘geleefd te worden’ kunnen wij zelf een halt toe roepen om hier niet aan mee te doen. Het is onze eigen keuze. ( zie ook keuzes maken)

Anders denken is de oplossing.

 

 

Hoezo anders denken?

Vanaf je geboorte, word je opgevoed met bepaalde “standaard” normen en waarden en waar niet van afgeweken wordt. We nemen het ons geleerde klakkeloos aan voor waarheid. oude gedachte patronen blijven hierdoor in stand,een voorgeprogrammeerde waarheid, maar klopt deze waarheid voor jou? (zie spirituele bewustwording, div. onderwerpen) Door bewustwording en aandacht te geven, te schenken aan gevoelens en gedachten die er spelen zullen we anders gaan denken, we zullen het niet zo hoog opnemen.

 

Mindfulness is het bewust worden van jezelf, het zoeken naar jezelf, het voelen wat in je lichaam en geest gebeurd. Door zich bewust te worden van lichaam en geest, doormiddel van aandacht schenken aan, te geven, aan lichaam en geest, zal er respect en mildheid voor lichaam en geest plaatsvinden, waarbij men doormiddel van meditatie leert tot rust komt en tot ontspanning leidt.

 

 

Hoe gaan we met mindfulness om

Een mens verwacht gelijk resultaat, maar helaas, kan dit niet gelijk. Ga er met een open houding, aandacht, en onbevangen in, laat het gebeuren en zie wat het je brengt. Door oefening en blijven oefenen zal men resultaat bereiken. Om resultaat te zien en bereiken zal men iedere dag moeten oefen, waarbij men discipline zal moeten opbrengen. Je zult merken dat je er naar uitkijkt, naar verlangt om dit te doen, om even tijd voor jezelf nemen.

Mindfulness is een meditatie techniek, maar wat is meditatie? Veelal denkt men dat je je gedachte overpeinst en of dat je hoofd leeg gemaakt moet worden van gedachten en dat er vredige rust wordt bereikt. Met mindfulness blijf je in het hier en nu, ga je niet in trance, je gaat niet zweven, je blijft met beide benen op de grond. Iedere gedachten wordt aangepakt met mildheid, zelfrespect en niet oordelen, een staat van zijn, nadat je de basis beginselen onder de knie hebt.

 

Mindfulness leert je je grenzen aan te geven, te veranderen, om te gaan met wat zich aandient en daar de controle over te hebben. Het is gebaseerd op ‘Stoppen, Kijken en Handelen’. Het laat je kijken en voelen en aandacht te schenken aan gevoelens en gedachten, deze om te buigen en hiermee te leren omgaan.

Als je onderstaande oefeningen de baas bent, kun je ook als je overdag, als het je te veel is, of als je heel veel stress hebt even een drie minuten pauze inlassen. Dit kun je zittend doen of staand. Ga met je gedachten naar je ademhaling en voel en kijk wat er gebeurd.

Door deze pauze in te lassen, stop je de stress, de bezigheden die je stress geven en kijk je naar wat er in je lichaam gebeurd en handelt daarnaar.

 

 

Oefening 1

Ga liggen op een matje, of op je bed, je armen naast je lichaam

Sluit je ogen

Ga voor jezelf na hoe je ademhaling is

Voel je ademhaling met inademen en uitademen

Volg je ademhaling een tijdje

Word je bewust van je ademhaling in je lichaam

Als je merkt dat je aandacht wegtrekt, keer je terug naar je ademhaling

Oordeel niet over het wegtrekken van je aandacht, probeer ze niet weg te duwen of te negeren, laat het zo zijn, verwacht niets, keer terug naar je ademhaling.

 

Aan deze oefening zit geen tijd gebonden maar probeer dit minimaal een kwartier tot drie kwartier, doe deze oefening totdat jij vindt dat deze genoeg is. Herhaal deze oefening iedere dag.

 

 

 

Oefening 2

 

Ga liggen op een matje, of op je bed, je armen naast je lichaam

Sluit je ogen

Ga voor jezelf na hoe je ademhaling is

Voel je ademhaling met inademen en uitademen

Volg je ademhaling een tijdje

Word je bewust van je ademhaling in je lichaam

Ga met je ademhaling naar je tenen, voel je ademhaling in je tenen

Ga zo je hele lichaam af door je ademhaling te voelen door:

Je tenen, je benen, je knieën, je bovenbenen, je buik, je borst, je armen, je handen, je vingers, je hoofd, je oren.

Als je merkt dat je aandacht wegtrekt, keer je terug naar je ademhaling

Oordeel niet over het wegtrekken van je aandacht, probeer ze niet weg te duwen of te negeren, laat het zo zijn, verwacht niets, keer terug naar je ademhaling.

 

 

Oefening 3

 

Doe eerst oefening 2

Je zult zien dat als je dit langer oefent dat je in korte tijd je hele lichaam zult voelen.

Voel en kijk wat voor gevoel er lang komt en geef er aandacht aan

Wat doet dit met je, hoe voel je je, zijn het prettige of onprettige gevoelens, is er rust of onrust, verwarring of helderheid, blijheid of verdriet, kijk ernaar, voel wat het met je doet

Ga met je ademhaling naar die plek, zeg tegen je zelf: het is oké, het is veilig

Adem rustig door

Laat het gevoel toe, voel hoe het gevoel voelt en laat het er zijn

 

 

Oefening 4

 

Doe eerst oefening 2

Voel en kijk wat voor gedachte er lang komt en geef er aandacht aan

Zijn dit gedachten waar je wat aan hebt?

Zitten er zinloze gedachten bij?

Zijn dit gedachten die nuttig en bruikbaar zijn?

Ga met je ademhaling naar die gedachte, zeg tegen jezelf: het is oké, het is veilig

Adem rustig door

Laat de gedachte toe, voel hoe de gedachte voelt en laat het er zijn

 

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele wegen en spirituele bewustwording”