Ziek

 

Ziek

 

Wat is ziek:            Specifiek of algemeen gevoel van gering tot zeer ernstig, lichamelijk en/of geestelijk onbehagen – vaak in combinatie met pijn (lijden`) en ziek gevoel- waardoor het normale functioneren tijdelijk of langdurig (= `chronisch`) wordt verstoord. Een andere toestand dan normaal, vaak met onaangename verschijnselen.

 

 

Waarom worden of zijn we ziek?

We voelen ons niet lekker, we zijn rillerig, hebben spierpijn, hoofdpijn, zijn misselijk of hebben diarree, we kruipen ons bed in omdat we tot niets anders in staat zijn omdat wij ons beroerd voelen. Wat is er aan de hand? We zijn een beetje ziek of staan op het punt om ziek te worden. Door je bed in te kruipen te rusten en te slapen kom je een heel eind om de balans in je lichaam weer te herstellen.

Bovenstaande verwoorden wij als griep of we hebben een kou gevat, we weten wat er aan de hand is en weten ook wat we hieraan moeten doen om “beter” te worden of om ons beter te gaan voelen. Met een paar dagen rustig aan doen, te rusten en te slapen en in bed kruipen zijn wij van bovenstaande symptomen af. Omdat we weten wat er aan de hand is, is er berusting en accepteren dat het zo is, ook al komt het ons soms niet uit om ziek te worden of te zijn, op een gegeven moment leggen wij ons hierbij neer. Ook omdat wij niet anders kunnen. Ons lichaam heeft rust nodig bij ziek zijn om te herstellen.

Zo zie je ieder jaar een ‘griepgolf’ voorbijkomen. Griep wordt veroorzaakt door een virus welke wordt doorgegeven van mens op mens. De ene is hier vatbaarder voor dan de ander.

 

Anders ziek

Als je ziek bent, of je voelt je niet lekker, geeft jouw lichaam je aan dat er iets aan de hand is met je wat niet klopt. Het lichaam geeft aan dat het zwak is, dat het energiepijl laag is, het gaat pijntjes vertonen. Maar hoe is dit zo gekomen? Achter elke ziekte ligt een antwoord verscholen. Waarom je ziek bent geworden, wat is er gebeurd waardoor wij ons niet goed voelen en we ziek worden. Luister naar je lichaam, het zal je vertellen waarom het ziek is geworden, en wat je eraan moet doen.

Ziek zijn of worden is een signaal van het lichaam dat er iets met ons aan de hand is. Veel lopen wij aan de signalen die het lichaam op voorhand uitzendt voorbij omdat wij het druk hebben of dat de sociale druk hoog is. Wij zullen ons schuldig voelen als wij dingen moeten afzeggen of ons ziek melden op werk, of wij gaan wel naar werk vanwege ons rechtvaardigheidsgevoel en zullen van werk worden weggestuurd omdat een ander ziet dat jij te beroerd bent om te werken. Wat ook weer een schuldgevoel kan geven omdat wij denken dat wij de ‘zaak’ in de steek laten. Wij denken dat we onmisbaar zijn op werk en dat niemand anders ons werk kan overnemen. (zie ook zelfvertrouwen en de zelven)

Thuis gekomen duiken we ons bed in om te rusten of te slapen. Door rust te nemen en te slapen zal het lichaam kunnen herstellen en zichzelf helen.

 

Niet kunnen verklaren

Als wij ziek zijn willen we graag weten wat er aan de hand is en gaan op zoek naar de oorzaak. Wij willen weten wat dit ziek zijn heeft veroorzaakt en wat hieraan te doen is. Onwetendheid maakt onzeker. We gaan naar de huisarts om zekerheid te krijgen wat er met ons aan de hand is maar ook een huisarts kan soms iets niet verklaren en we worden doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder grondig onderzoek waar meestal wel een diagnose gesteld kan worden.

Er zijn ook ziektes, bijvoorbeeld fibromyalgie, CVS, ME, die niet te verklaren zijn waarom wij ziek zijn en wat hiervan de oorzaak is, maar waar wel een diagnose uit  de ’tekenen, de klachten van ziek zijn’ komt. Door deze diagnose weet je wat er aan de hand is en verklaard de klachten die je hebt, de zoektocht van onzekerheid is hierbij ten einde, er is opluchting omdat er een diagnose is. Nu is het zorg om met de diagnose te leren leven.

Een diagnose is vaak nodig, niet om een etiket te hebben en om in een hokje geplaatste te worden, maar is een soort paspoort waarmee men toegang krijgt tot hulp en begeleiding die men nodig heeft.

Maar soms komt er geen diagnose wat ons in onzekerheid houdt. We blijven zoeken wat het kan zijn, we geven de hoop niet op omdat we willen weten wat er aan de hand is. We willen een etiket hebben, dit etiket geeft ons houvast en verlost ons van de onzekerheid. Een diagnose, “etiket” geeft ons een goed gevoel, hoop. Zolang dit etiket, diagnose er niet is zal men blijven zoeken. 

 

 

Zelf op zoek

Als wij ons niet goed voelen, gaan wij veelal eerst zelf op zoek naar de oorzaak waarom wij ons niet goed voelen. Nu, in en met de ‘digi wereld’ is veel informatie beschikbaar. Als wij iets willen weten dan zoeken wij dit op, we gaan googlen om een antwoord te vinden op onze vraag, of om onze vermoedens beantwoord of bevestigd te krijgen. Als er iets is dan zal de eerste gang naar de computer zijn om dingen op te zoeken. Men gaat op zoek en kan soms iets vinden van de symptomen die men ervaart. Een gevaar aan opzoeken op internet is dat wij ons vastklampen aan wat wij lezen op internet en hierin mee gaan en klakkeloos geloven wat er geschreven wordt. Wij kunnen onszelf hiermee, hierdoor helemaal gek maken omdat wij in de emotie angst zijn geschoten, en wij niet meer voor rede vatbaar zijn, omdat wij denken dat wat wij gelezen hebben op ons toepasbaar is.

Vroeger keek men tegen een arts op, men ging ervan uit dat de arts, huisarts alles wist en het antwoord wat hij gaf was voldoende en was je gerustgesteld. Bij dit antwoord legde je jezelf neer.

De mens is veel mondiger geworden dan vroeger, waar vroeger geen internet beschikbaar was, is dit er nu wel en voordat wij de gang naar een arts, huisarts maken hebben wij veelal op voorhand al uitgezocht wat er met ons aan de hand kan zijn.

Belangrijk is om niet zelf te gaan ‘dokteren’. Als iets niet goed voelt, of is, maak een afspraak bij de huisarts en bespreek, overleg wat je ervaart, wat de symptomen zijn. De meeste huisartsen zijn niet blij met ‘zelf dokteren’, er wordt meegedacht en dat is een iets wat zij liever niet hebben, omdat er ook ‘verkeerd gedokterd’ kan worden, sommige huisartsen staan hier wel voor open. Toch ben ik een voorstander van meedenken met een huisarts tot een bepaalde hoogte. Een huisarts heeft van vele medische zaken kennis maar in beperkte mate over een onderwerp, door mee te denken kun je hem of haar wel op een eventueel juist spoor zetten of dat hij of zij kan bevestigen waarom het door jou bedachte wel of niet kan zijn.

 

Wat wij ons zelf aandoen

Als wij het lichaam en geest onder druk zetten dan ontstaat er stress. Een beetje stress op zijn tijd is niet erg, het laat ons alert blijven. Maar als wij constant onder stress staan en deze  spanning in het lichaam wordt langzaam opgebouwd maar meestal niet afgebouwd door de juiste hoeveelheid ontspanning te nemen kan dit gevolgen voor ons hebben. In deze haastige wereld is stress een van de meest voorkomende verschijnselen van ziek worden. Echter doen wij ons dit zelf aan en meestal zijn wij hier niet van bewust. We laten de spanning geleidelijk oplopen en vinden het normaal worden totdat de bom barst. Toch geeft stress in je lichaam en geest geen prettig gevoel en kan lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben zoals overspannen worden of burn-out of depressief als wij hier niet op tijd wat aan doen. (zie ook stress – het moeten in ons – burn-out – depressie)

Bij ziek zijn, zijn wij ons zelf totaal vergeten, wij zijn vergeten dat wij een lichaam hebben. Wij hebben ons lichaam verwaarloosd en of hebben roofbouw op ons zelf gepleegd en hebben ons lichaam op de laatste plaats gezet. Wij vinden het gewoon dat wij gezond zijn, het is een iets waar wij niet eens over nadenken, totdat wij ziek worden of zijn. Dan is het niet meer gewoon. Wij zullen er alles aan doen om weer beter te worden, we zijn gemotiveerd om hier wat aan te doen.

 

Verstoring van ons energiesysteem de chakra’s

Bij ziek zijn treedt er een verstoring in onze energiecentra, de chakra’s op. De energietoevoer in ons lichaam is niet goed waardoor wij wel energie van ons lichaam vragen en geven maar waarbij de energie niet wordt aangevuld. Doordat er geen energie aanvulling is zullen we worden verzwakt, we worden moe en of blijven moe.

Voordat wij ziek zijn geworden is daar wel een weg met voor signalen aan vooraf gegaan die we meestal niet hebben opgemerkt, of wel hebben opgemerkt maar waar we geen aandacht hebben besteed waardoor ons energiesysteem langzaam leeg loopt. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk dat we geaard zijn, dat alle chakra’s gevoed worden met energie. (zie energie en chakra)

 

Bewustwording

Ziekte treedt op als iets uit zijn evenwicht raakt. Achter en aan elke ziekte zit een psychologisch antwoord vast wat wij veelal niet  beseffen. Veel ziektes zijn te verklaren en kunnen gekoppeld worden aan waarom wij ziek zijn geworden. Vaak is ons denken de oorzaak van ziekte, waarbij het lichaam uit evenwicht is geraakt, we denken negatief. Veel ziektes hebben veelal met onverwerkte emotie, negatief denken en of problemen te maken. Veel ziektes komen voort uit “angst” en aangeleerd gedrag en wat ons destructief kan maken. (zie ook ons eigen gedrag – angst). Veel kan verklaard worden als wij hierover na gaan denken, meestal is het een iets wat vroeger heeft plaatsgevonden en wat zich in ons onderbewuste heeft vastgezet en wat nu in ons denken en gedrag naar boven komt, of gebeurtenissen of dingen die nog verwerkt moeten worden, het is belangrijk om op te sporen wat er aan de hand is, om dit te accepteren, verwerken en los te laten, doen wij dit dan zal je zien dat de klachten minder worden en of weggaan.

Ziektes geven een bewustwording aan als wij ervoor openstaan en de keuze maken om hier iets aan te doen (zie ook keuzes maken) Een mooi boek over ziektes en bewustwording is “De sleutel tot Zelf-Bevrijding” van Chrisiane Beerlandt.

Als wij tot besef zijn gekomen waarom wij ziek zijn geworden en wat wij in het vervolg anders kunnen doen om ons lichaam gezond te houden, zullen wij een andere houding tegenover ons lichaam aannemen. Wij zullen het beter verzorgen in de vorm van lichamelijke verzorging, geestelijke verzorging door aardig te zijn tegen ons lichaam. Gezondheid is niet vanzelfsprekend het is hoe wij met ons lichaam omgaan.

 

Neem jezelf in acht

Als je ziek bent moet je jezelf in acht nemen door te luisteren naar wat je lichaam en geest je verteld en wat je lichaam en geest aangeven. Bijvoorbeeld; ben je moe, neem ontspanning of ga rusten of slapen. Veelal gaan wij als wij ziek zijn nog over onze grenzen heen waardoor wij ons herstel uitstellen en wij ziek blijven. Lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen wat alleen met rust, slapen en ontspanning kan. Geven wij onszelf geen ontspanning en rust dan zullen wij onszelf pesten en stellen wij onze heling uit. Uit onszelf geen rust, slapen, ontspanning gunnen kan ‘lijden’ voortkomen wat wij onszelf aandoen, maar wat niet hoeft. (zie ook moe zijn - pijn lijden of leiden)

 

 

Raadpleeg altijd een arts als ziekte langer aanhoudt of als je het niet vertrouwd.

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.