Problemen de baas

 

 

Problemen de baas

 

Wat zijn problemen:             Een vraagstuk dat vooralsnog onopgelost is, moeilijkheden, hoofdbrekens, onwetendheid.

Wat is baas:                       Iemand die de leiding neemt, verantwoordelijke.

 

Ieder mens kan op een gegeven moment weleens een probleem hebben maar als wij overlopen van problemen dan gaat het piekeren beginnen en blijft het ons dag en nacht bezig houden. We gaan slecht slapen, we hebben het gevoel er niet meer uit te komen, en willen het liefst wegkruipen en een winterslaapje houden.

 

Hoe komt men aan problemen?

Problemen zijn gedachten over dingen, vraagstukken die ons bezighouden maar waar we nog geen antwoord en oplossing voor hebben maar waar wel actie op moet worden ondernomen. Dit kunnen kleine of grote problemen zijn en kunnen van diversen aard zijn, zowel privé als zakelijk.

Er gebeurt iets, we zien of horen dit, onze hersenen gaan razendsnel aan het denken en door dit denken, onze gedachten, trekken we gelijk conclusies met als antwoord dat dit een probleem is. Deze conclusie zal meestal negatief zijn. Waarom is deze conclusie negatief? Omdat wij geen antwoord of oplossing hebben op dat moment. We hebben geen kennis om het probleem op dat moment op te lossen. Omdat wij geen kennis hebben om op te lossen en daarmee actie moeten ondernemen maken wij er een probleem van, we zijn onwetend en worden onzeker.

Problemen creëren wij zelf omdat wij zelf een beeld over het probleem vormen. Problemen worden veroorzaakt door wat jij aantrekt en hoe je hierover denkt en handelt. Je laat het zelf toe, bijvoorbeeld; je trekt je aan wat de buitenwereld zegt, hoe je je gedraagt, en wie je zelf bent, hoe je over jezelf en de buitenwereld denkt, je financiën, anders, enz. en hiermee creëer je een probleem voor jezelf. (zie wat vind de buitenwereld van jou – wie ben ik – ons eigen gedrag) Problemen komen overal voor zowel op werk, in familie, in vriendschappen, in relatie, privé, financiën, enz.

 

Vluchten voor problemen

Bij een probleem zal er iets in ons worden getriggerd. Trigger, getriggerd, getrikkerd betekent: er wordt innerlijk iets aangeraakt, een vinger wordt op een zere plek gelegd waarvan je niet wist dat er een zere plek was, er wordt aan gezet tot actie.

Doordat we onwetend zijn gaan we in de stress en er komen emoties naar boven waardoor men bijvoorbeeld boos, gekwetst, verdrietig, enz. wordt. Je wordt tot nadenken gezet. Maar meestal willen we niet nadenken over onszelf en brengt de gedachte al angst met zich mee. (zie ook angst – emotie – stress) Doordat er angst in ons naar boven komt zullen wij willen vlucht voor problemen. Wat we doen is vluchten voor de realiteit, waarheid. We ontkennen dat we een probleem hebben waarmee wij waarheid ontkennen. We willen de waarheid, de realiteit, het probleem niet onder ogen komen of zien. We willen geen confrontatie met het probleem aangaan. Door het niet aangaan van de confrontatie, en het ontkennen van de realiteit met het probleem worden we rusteloos en willen de plek waar we zijn met ons probleem verlaten. Door te vluchten kies je de weg van de minste weerstand, loop je voor problemen weg dan neem je het probleem of de problemen gewoon met je mee. (zie ook vluchtgedrag bij problemen) Nergens anders zul je rust vinden totdat het probleem is opgelost. Met problemen creëer je angst en vrees en is niet realistisch. Wat is de realiteit, zie de realiteit onder ogen en je zult een helder beeld hebben

 

Problemen zijn eigenlijk grote uitdagingen!

Problemen zijn eigenlijk cadeautjes waar je dank je wel tegen mag zeggen. Problemen komen op jouw pad om hier iets van te mogen leren waardoor je inzicht mag ontvangen en om jouw bewustzijn te verruimen. Het geeft ons de mogelijkheid om kennis en inzicht te vergaren wat ons zelf ten goede komt voor persoonlijke groei.

Op het moment dat het probleem speelt zul je het niet leuk vinden en niet inzien, maar als je erop terug kijkt zal het je inzicht, wijsheid hebben gegeven. Elk probleem kan worden opgelost. Als je problemen hebt opgelost en verwerkt dan is er een bewustwording in gang gezet. Problemen zijn altijd voor jou hoogste goed, het is alleen hoe jij dit ziet en hoe je hier mee omgaat. Je hebt altijd de keuze: het probleem erkennen en aanpakken voor jou hoogste goed of het probleem ontkennen, laten zitten en hiermee blijven rondzeulen. (zie ook keuzes maken)

Problemen zullen op je pad blijven komen totdat je er wat van geleerd hebt. Heb je de les van het probleem geleerd dan zal dit probleem zich niet meer voordoen omdat de les is geleerd.

 

Heb je een probleem of maak je een probleem?

Hoe zie je een probleem is de vraag, want is het wel een probleem? Een probleem wordt pas een probleem als jij vindt dat het een probleem is of er een probleem van maakt.

Creëer je een probleem wat geen probleem is of hoeft te worden of zijn?

Door constant aandacht aan het iets te besteden en niet tot actie te komen of over te gaan, maken wij het tot een probleem en meestal is dit negatief omdat het onze onkunde en onwetendheid is om hiermee om te gaan. Wij worden als ware een gevangene van onze eigen gedachten hierover en zullen hiermee drama creëren.

Ook kunnen er dingen gebeuren die lijken op grote problemen, maar is het wel een probleem? We maken er al snel een probleem van omdat we in de angst schieten terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Het kunnen kleine dingen zijn waar we ons zo druk over maken terwijl dit geen aandacht behoeft of waar we ons druk over moeten maken.

Als je problemen maakt of creëert vanuit angst en onrust in de afwezigheid van een reële dreiging dan creëer je drama. Doordat je drama produceert, wordt je afgeleidt van het herkennen en reageren wanneer er een zeer reële bedreiging of gevaar zich voordoet.

 

Een olifant of een mug?

Problemen kunnen heel groot lijken, maar is dit ook zo? Het gezegde: “Je maakt van een mug een olifant” is hier een goed voorbeeld van. Als er grote of kleine problemen zijn, zijn wij soms niet meer in staat om helder en realistisch na te denken en maken we alles erger dan dat het is, we schieten in de angst en worden onzeker. We zijn bang voor het onbekende. Door het probleem te analyseren kunnen we tot de kern van het probleem komen en er een oplossing voor bedenken en actie ondernemen en vaak is het probleem kleiner of eigenlijk geen probleem, maar hebben wij het tot een probleem gemaakt. Door onze gedachten over problemen te laten gaan, halen we er van alles bij wat niet realistisch is en waardoor we al “beren op de weg zien” voordat er eigenlijk iets heeft plaatsgevonden. Onze gedachten zijn met ons op de loop gegaan en blijven ons bezig houden, we kunnen letterlijk niet meer stoppen met denken, ons hoofd raakt vol met gedachten en doemdenken, we kunnen niet meer helder en realistisch nadenken en de concentratie is weg, we draaien in een kringetje rond en komen niet tot een opening of oplossing.

 

Problemen van anderen bij de ander laten

In vriendschappen zullen er ook problemen besproken worden. Veel mensen maken voor zichzelf een probleem door zich problemen van anderen, vrienden, familie, enz. aan te trekken en over te nemen. Wat er gebeurd is dat men in medelijden voor de ander gaat. Medelijden: het zielig vinden voor de ander, je lijdt mee. Het gevaar aan meegaan in medelijden van de ander is dat men de problemen van de ander zich aan trekt en het probleem van de ander wordt jouw probleem. Je kiest er zelf voor om problemen van anderen of over te nemen of aan te trekken waarbij het probleem wat jij niet had, nu wel een probleem wordt wat je hebt.

Hierbij wordt vergeten dat dit een probleem is van een ander waar jij niets aan kunt doen dan alleen het probleem aanhoren, de aandacht te geven aan de persoon die jou het probleem verteld. Je kunt mee denken aan een oplossing maar degene met het probleem zal dit zelf moeten oplossen. Veel mensen gaan mee in problemen van anderen en maken het hiermee voor zichzelf lastiger en creëren er een probleem voor zichzelf bij door zich zorgen te maken over anderen en voor de ander een oplossing te zoeken.

Problemen van anderen zijn problemen die door diegene moet worden opgelost. Eenieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen problemen en zal de eigen verantwoording moeten nemen om dit op te lossen. Wij zijn niet de oplosser van het probleem van de ander. (zie ook vriendschappen) Een valkuil is “mee te gaan in het probleem van de ander omdat wij in de emotie ‘medelijden’ voor de ander zitten, waardoor we het ook ons probleem maken en zal ons geen goed doen. Problemen veroorzaken stress, maar zou niet onze stress moeten zijn, het is stress van een ander die een probleem heeft. Het zal ons energie pijl afnemen. We kunnen letterlijk energetisch worden leeggezogen wat ons niet ten goede komt. Laat problemen van een ander bij de ander en benader het probleem van de ander met de emotie mededogen. Mededogen: compassie voor de ander, medegevoel waarin je weet te scheiden wat van jou is en van de ander een realistisch beeld waarin je onderscheid kunt maken tussen waarheid en niet waarheid. Inlevingsvermogen.

 

Gevolgen van problemen voor onszelf

Als wij met een probleem blijven rondlopen en de waarheid ontkennen, en hier niets aan doen door actie te ondernemen, en niet op te lossen en ons passief blijven gedragen of opstellen, dan zullen wij ons niet goed voelen totdat er wat aan gedaan wordt. Er wordt stress in ons lichaam opgevoerd waardoor spieren zich aanspannen en kunnen verkrampen, waardoor er spierpijn ontstaat. Hier hoor je ook dikwijls dat er “een last op je schouder ligt”. Deze last is de stress die spieren doet aanspannen en je spierpijn geeft. We gaan slecht slapen, of we kunnen juist niet in slapen of doorslapen wat nog meer stress oplevert. (zie ook slapen en stress en pijn lijden of leiden)

Als er problemen zijn dan gedragen wij ons negatief. Een probleem wordt meestal als negatief gezien en wij gaan ons ernaar gedragen omdat wij niet weten hoe wij hier mee om moeten en kunnen gaan. We zullen gaan denken dat ‘ons dit wordt aangedaan’. Problemen zijn gedachten die je over het probleem hebt. Echter hebben wij een probleem zelf veroorzaakt of laten veroorzaken en gecreëerd. Wij zijn over onze eigen persoonlijke grens heen gegaan.  Negativiteit vreet energie waardoor onze lichamelijke accu steeds verder leeg zal raken omdat er geen positieve energie wordt aangevuld. (zie ook energie en positief negatief) Je bent het overzicht kwijt en je kunt geen oplossing meer vinden, alles blijft in je hoofd zitten, blijft rondspoken, je hoofd raakt vol met gedachten, gedachten blijven komen en gaan, blijven ronddraaien, je piekert. Als je piekeren inhoudt en niets aan het piekeren doet, ga je tobben en wordt je slachtoffer en uiteindelijk kunnen ze je ziek maken, het kan leiden tot depressie. (zie ook – over persoonlijke grenzen gaan – depressie – ego)

Door negativiteit van problemen in stand te houden zal dit zijn weerslag hebben op ons lichaam en geest wat kan leiden tot:

 • Slecht slapen of niet kunnen slapen, in slapen of doorslapen
 • Concentratieverlies
 • Hoofdpijn, spierpijn
 • Moe zijn
 • Lusteloosheid
 • Hyperventilatie
 • Depressie
 • Stress

Als je je problemen niet meer de baas kan raadpleeg dan altijd een arts!

 

In stand houden van problemen

Problemen kunnen ook in stand worden gehouden doordat er voor problemen wordt weggelopen. Er wordt gevlucht voor problemen omdat men het probleem niet onder ogen wil komen of zien. Men denkt, dat als men wegloopt, dat de problemen zichzelf oplossen, of men verschuilt zich achter een probleem of omdat men het wel makkelijk vindt zodat een ander de schuld gegeven kan worden zodat er geen verantwoording genomen hoeft te worden. Hiermee houden wij het probleem in stand, maken het probleem alleen maar groter en gaan we in de slachtofferrol. (zie ook vluchten voor problemen)

Vaak hoor je hier, “ik kan er niets aan doen, dit is mij aangedaan” er zal geklaagd worden, negativiteit staat voorop. Niets is minder waar, alles kan worden opgelost, door de realiteit onder ogen te komen en te zien dat er een probleem is en dat er wordt gewerkt aan een oplossing als je maar wil. De wil om actie te ondernemen. Het is zelf verantwoording tot actie nemen. Als de wil, de zelf verantwoording ontbreekt, zal men zich in de slachtofferrol plaatsen en hierin blijven hangen. (zie ook slachtofferrol)

Het is de angst voor het onbekende die de mens in de greep houdt. Angst om het probleem onder ogen te zien, de confrontatie met het probleem aangaan. De gedachten zullen negatief zijn, echter heb jij zelf deze gedachten gecreëerd (zie ook de kracht van de gedachten) Problemen komen niet voor niets op je pad, alles in het leven heeft een reden. De reden is om jou te leren en bewust te maken en de les die je hieruit mag leren is altijd ten goede van jezelf. Kies je ervoor om ze op te lossen of om alles bij het oude te laten? (zie ook keuzes maken) Wil je laten leiden door problemen of lijd je onder je problemen? (zie ook pijn leiden of lijden) Neem je verantwoording of niet?

 

Aanpak van problemen

Een probleem is niet voor niets ontstaan, het is hoe wij hier mee omgaan en hoe onze kijk op het probleem is. Wij mogen hier wat van leren, een probleem is onwetendheid maar wij kunnen een probleem ombuigen naar kennis en wijsheid. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor problemen, ook al zien wij dit meestal niet, wij ontkennen dat we een probleem hebben en hiermee  hebben wij het idee dat ons dit wordt aangedaan waardoor wij een schuldige zullen zoeken. Als wij verantwoording voor ons zelf nemen, erkennen dat wij een probleem hebben en actief gedrag tonen, dan nemen wij verantwoording voor het probleem en willen wij deze oplossen. Wij gaan de confrontatie aan met het probleem. Als wij geen verantwoording nemen, en passief gedrag tonen, voor ons zelf dan zullen wij spreekwoordelijke “onze kop in het zand steken” en zullen we problemen niet oplossen maar maken wij het probleem alleen maar groter. Wij hebben een keuze, pakken we problemen aan of pakken wij problemen niet aan? Geen keuze hierin maken is ook een keuze maken. De keuze is dan om het niet te doen. (zie ook keuzes maken)

 

Wordt de baas over je probleem

Problemen los je niet op door ze de rug toe te keren, maar door te erkennen dat je een probleem hebt. Door de verantwoording te nemen om een probleem op te lossen word je baas over het probleem. De eerste stap is om te erkennen dat je een probleem hebt. Het is belangrijk om problemen een voor een aan te pakken en op te lossen, hoe moeilijk het ook is en hoe vermoeiend en confronterend. Door verantwoording voor jezelf te nemen, door onder ogen te komen wat het probleem is, de confrontatie met jezelf en het probleem aan te gaan en deze een voor een uit te werken en op te lossen tot aan de kern, het pijn punt, zal je zien dat je de problemen een voor een de baas kan worden, oplossen en kan verwerken. Verwerken is accepteren, als je het probleem hebt uit gewerkt, opgelost en geaccepteerd zal het een probleem minder zijn en of opgelost en kan je loslaten. Het mooie hiervan is dat je inzicht in jezelf krijgt en ontvangt. (zie ook verwerken) Heb je vandaag een probleem dan los je deze vandaag op.

 

Praten of schrijven

De meeste mensen denken dat als ze problemen hebben dat ze hier alleen maar over hoeven te praten en dat hier de oplossing ligt. Maar een probleem kan ook een probleem worden als men alleen maar over problemen praat. Het wordt een verslaving. Meestal wordt er over problemen gepraat, eindeloos gepraat zonder dat er een oplossing komt. Het risico aan het altijd bepraten van problemen is dat het de omgeving kan gaan irriteren en dat de omgeving op een gegeven moment wel klaar is met de persoon. Iemand die altijd klaagt over de omstandigheden, of over naasten, problemen, zorgen, enz., is niet altijd aangenaam gezelschap en kan een vriendschap op scherp zetten of zelfs verbreken. (zie ook irritatie – vriendschappen) Over problemen kun je praten maar problemen, gedachten zullen in je hoofd blijven zitten, de beste manier om problemen en gedachten aan te pakken is schrijven, de confrontatie met het probleem schrijvend aangaan. Door gedachten uit te werken zodat er een realistisch beeld ontstaat. Door te schrijven zie je wat je denkt, kun je het geschrevenen teruglezen, je gedachten erover teruglezen. Het staat op papier, het is letterlijk zichtbaar, je kunt er niet mee omheen. (zie ook schrijven) De meeste mensen blijven met problemen te lang doorlopen totdat dit zijn tol gaat eisen, mensen zijn niet in staat om hun gevoelens en gedachten aan het papier toe te vertrouwen omdat het te confronterend is. Er staat iets vast er is iets zichtbaar.

 

Door het probleem te analyseren kunnen wij tot oplossingen komen.

Ga de confrontatie aan met jezelf en het probleem, accepteer dat je een probleem hebt, door dit te accepteren loop je niet weg van het probleem en steek je niet je kop in het zand.

 • Wat is het probleem?
 • Is het wel een probleem?
 • Hoe is het probleem ontstaan?
 • Wat doet dit probleem met jou?
 • Wat kan de oplossing zijn?

 

Oefening

Pak de problemen een voor een aan en schrijf dit op (zie schrijven)

Begin met de vraag: Wat is het probleem?

Het probleem is: …….

Blijf altijd je vraag beginnen met “waarom” op het antwoord van je vorige vraag.

Door “waarom” te vragen zul je moeten nadenken en je zult een antwoord vinden in jezelf.

Schrijf dit op en voel wat het met je doet, wat voor emotie er in je opkomt en waar deze emotie zit

Ga bij jezelf na waarom je bijvoorbeeld boos, gekwetst of verdrietig wordt. Werk dit uit met de vragen:

Waarom word ik boos?

Waarom ben ik gekwetst?

Waarom ben ik verdrietig?

Enz.

Enz.

 

Je zult zien dat je na dit schrijven een inzicht hebt gekregen in jezelf, tijdens dit schrijven is er een stukje bewustwording opgetreden, oude gedachten patronen zijn onder de loep genomen. (zie ook ons eigen gedrag)

 

“We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them”  A. Einstein

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.