Reguliere en Alternatieve Geneeswijzen

 

Reguliere geneeskunde – Alternatieve geneeskunde  

Yin Yang - mauve cloudsReguliere geneeswijze - mauve couds

 

Wat is Reguliere geneeswijze- geneeskunde:      Reguliere geneeskunde is de algemene benaming voor de algemeen als zodanig erkende delen van de geneeskunde. De term sluit diverse alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, uit.

 

Wat is Alternatieve geneeswijze:      Geneeswijzen die niet behoren tot de van oudsher algemeen in de westerse geneeskunde erkende behandelingsvormen.

 

De arts – de reguliere geneeskunde

Als wij ziek zijn is het belangrijk om een huisarts te raadplegen. Een arts, medicus, geneesheer is een iemand die zijn of haar beroep uitoefent en gerechtigd is om dit te doen. Hij of zij mag zijn of haar beroep pas uitvoeren na het voltooien van een academische studie en het succesvol afleggen van het artsexamen. Om zijn of haar beroep te mogen uitoefenen moet een arts zijn ingeschreven in het Big- register. Als wij ziek zijn, willen wij graag weten wat er met ons aan de hand is. De huisarts is een reguliere arts, hij of zij kan een diagnose stellen (of stelt geen diagnose maar verwijst verder) en met deze diagnose kan hij of zij daarvoor de juiste medicijnen geven en of ons naar de juiste behandeling doorverwijzen.

Doorverwijzen gebeurt veelal naar een specialist, dit wil zeggen een iemand die gespecialiseerd is in zijn of haar vakgebied. Hij of zij houdt zich alleen bezig met het “stukje vakgebied” waarvoor is doorgeleerd en zich men in heeft gespecialiseerd. Komt er wat anders om de hoek kijken dan kan het zijn dat je wederom wordt doorverwezen/doorgestuurd.Zo kan het zijn dat wij gelijktijdig bij meerdere specialisten in het ziekenhuis onder behandeling zijn.

Als er een diagnose gesteld wordt, kan het zijn dat deze met geneesmiddelen wordt behandeld.  Een geneesmiddel ofwel medicijn is een chemische stof of een complex van chemische stoffen die effect hebben op het lichaam. Medicijnen worden ingezet om het lichaam beter te maken. Met het voorschrijven van chemische medicijnen vaart de chemische industrie wel. Wat je nu ziet is dat er een kentering aan de gang in de farmacie. De farmacie heeft de macht in handen en kan doen wat zij willen omdat hier geen goede regels zijn. De prijzen worden kunstmatig hooggehouden.

Bij de reguliere geneeskunde staat de klacht centraal, de klacht wordt bekeken, opgespoord en behandeld en verder wordt er niet gekeken. Vaak komt het voor dat er wel een klacht is maar dat de oorzaak niet gevonden wordt en moeten wij ons hierbij neerleggen.

De reguliere geneeskunde laat geen ruimte voor de alternatieve geneeswijzen en erkent deze niet, en dit is jammer omdat er met alternatieve geneeswijzen ook goede resultaten behaald worden, echter kunnen deze niet rationeel - wetenschappelijk verklaard worden en daar draait het om in de reguliere geneeswereld.

 

Alternatieve geneeswijzen

Daarnaast is er ook de alternatieve geneeswereld en daarbij behorende geneeswijzen, zoals Accupunctuur, Homeopathie, Massage, Osteopathie, Hypnotherapie, Bachremedie, Bachbloesem therapie, Voetreflextherapie, Sacraal therapie, Ayurveda, Reiki, Quantum Touch, Edelsteen therapie, Shiatsu, Regressietherapie, The Reconnection, Kinesiologie, Chiropractie, Quick Heling Touch, enz, bovenstaande is maar een klein deel van het aanbod in alternatieve geneeswijzen. Een ieder heeft zijn vakgebied, waarin mooie resultaten behaald worden.

Het is aan eenieder persoonlijk wat bij hem of haar past en waarvoor men kiest.

Bij alternatieve geneeskunde staat de persoon, het lichaam centraal. Lichaam, geest en ziel staat centraal in de alternatieve geneeswijzen. Er wordt verder gekeken dan de klacht. Er wordt gekeken waar de klacht vandaan komt, hoe deze is ontstaan en vandaar uit wordt er een behandeling ingezet. Bij alternatieve geneeskunde wordt de klacht en de oorzaak opgespoord en hier wordt aan gewerkt, het is een stukje bewustwording. Tevens kan er preventief gewerkt worden aan de complete gezondheid de Yin Yang in ons wordt in balans gebracht. De alternatieve geneeswereld kan niet wetenschappelijk worden verklaard.

Eigenlijk is er een strijd gaande tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde. Beetje bij beetje wordt de alternatieve geneeswijze erkend door de zorgverzekeraar en sommige alternatieve geneeswijze kunnen worden vergoed zoals: Acupunctuur, Antroposofie, Chiropractie, Craniosacraal therapie, Haptotherapie, (klassieke) Homeopathie, Manuele geneeskunde, Medische Shiatsu, Natuurgeneeskunde, Orthomoleculaire geneeskunde, Osteopathie. “Bron Zorg en Zekerheid”.

 

Alternatieve geneeswijzen is geen vervanging van de reguliere arts, raadpleeg altijd een arts!

Ik vind het jammer dat reguliere en alternatieve geneeswijzen niet “naast” elkaar kunnen leven, maar toch zie je langzaam dat artsen, de huisarts openstaat voor alternatieve geneeswijze naast de reguliere geneeswijze. Een mooi begin!

 

 

Zelfzorg medicatie

De farmaceutische industrie  zien niet graag de werking van geneeskrachtige kruiden, zelfzorg medicatie, en lobbyen al jaren om een verbod daarop te krijgen zodat zij hier meer winst op kunnen maken. In April 2011 heeft het Europees Parlement hier over gestemd.

Per 1 juli 2012 mag er op homeopathische middelen niet meer vermeld worden waar het voor dient. Dit is een kabinetsvoorstel welke is aangenomen.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/kwaliteit-en-risicos-geneesmiddelen-bewaken

 

Bijvoorbeeld: op de verpakking stond vroeger de naam, bijvoorbeeld Echina, daaronder stond waar het voor diende dus bij verkoudheid, griep, weerstand. Dit mag niet meer op de verpakking staan omdat er niet wetenschappelijk bewezen is dat dit helpt of verbetert, wat de werking is. Eerst moet er wetenschappelijk bewezen worden en zal dit geregistreerd moeten worden voordat de regels waarvoor het dient op de verpakking mogen.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/zijn-homeopathische-geneesmiddelen-die-medische-claims-hanteren-verboden.html

Dit zorgt voor enige verwarring in de winkel, omdat men graag wil weten waarvoor het dient en om te kunnen kiezen uit de keuze homeopathie.

Als je graag gebruik wilt maken van homeopathische middelen dan is het verstandig om even voorwerk te doen voordat je het product koopt. Ga even naar de website van de betreffende fabrikant en laat je daar informeren waarvoor het middel dient.  Bijvoorbeeld van A.Vogel, VSM enz.

 

Voor vele kwaaltjes, pijn, enz. zijn medicijnen, zalfjes, crèmes, enz. vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Laat je goed voorlichten. Is er iets niet verkrijgbaar voor de kwaal, pijn enz. die je hebt bij de drogist, ga dan naar de apotheek. Ga niet zelf dokteren, want hiermee kun je iets erger maken en jezelf in gevaar brengen.

Overleg altijd met de huisarts wat je aan zelfmedicatie als in medicijnen, zalfjes, crèmes, slikt of gebruikt, in combinatie met reguliere medicijnen kan er een wisselwerking zijn en waarmee wij onszelf in gevaar kunnen brengen.

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en Spirituele wegen”.