Rust in onszelf vinden

Rust in onszelf vinden

 

Wat is rust:              een ongemoeide, vrije of ontspannen toestand

Wat is onrust:          situatie waarin mensen opgewonden zijn, verwarring, angst, verlegenheid; bekommering; ongesteldheid, ongedurigheid; hevige beweging, twist, strijd.

 

Een mens kan zich weleens onrustig voelen, meestal gaat dit vanzelf weer over, het is er eventjes. Maar het kan ook zijn dat de onrust in onszelf blijft, we worden rusteloos, zenuwachtig, we vinden nergens rust, we lopen van hot naar her en nergens vinden wij de rust. Onrust veroorzaakt ook veelal vluchtgedrag. (zie ook vluchtgedrag bij problemen)

Onrust ontstaat veelal omdat er problemen, zorgen, verveling, enz., zijn waarvan we niet instaat zijn om de oorzaak van deze onrust op te lossen of willen oplossen. We zitten in een spiraal vast wat ons passief maakt. Als er onrust in ons is, is er spanning, stress, angst in ons lichaam wat onszelf niet ten goede komt. (zie ook stress – angst)

 

Onrust creëren wijzelf – Verkeerde ontspanning

Ontspanning is een bezigheid waarvan je uitrust, waarbij ons lichaam en geest tot rust komen. Het woord zegt het eigenlijk al ‘ont-spannen’. Wij moeten ons ontdoen van de spanning die in ons lichaam is opgebouwd. Ontspannen is alleen maar bezig zijn met jezelf en verder niets anders. Dit kan in de vorm van massage, meditatie, yoga, enz.

In deze haastige wereld denken wij ontspanning te zoeken en te vinden in computerspellen, gamen, tv, internet, sociale media. Iedere vrije minuut houden wij ons bezig met tablet, smartphone, computer omdat wij anders denken ons te gaan vervelen, of iets te missen, we worden onrustig. Waar wij vroeger, toen er nog geen smartphone, tablet of computer was, onszelf vermaakten, ons bezig hielden met hobby, interesses, een boek lezen, heeft de ‘mobiele, wifi, digitale wereld’ het overgenomen. Wij zitten letterlijk aan de tv, de computer, tablet, smartphone geplakt. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder omdat wij niets willen missen, we willen nog ‘even iets afzien, of spel afmaken’ en de uren weg tikken en waarmee wij onze echte prioriteiten gaan verleggen, ze af- uitstellen, nalaten te doen.

We kunnen bezig zijn met sociale media, waarbij we de tijd vergeten en we soms, vaak uren verder zijn. We kunnen ons afvragen of het verblijf op sociale media zinvol is geweest of hebben wij de tijd laten verstrijken met onzinnige, nutteloze dingen. Het enige kostbare in het leven is tijd en tijd is het enige wat wij niet kunnen aanvullen. We kunnen onszelf de vraag de vraag stellen;

Hoeveel uur zijn wij hier op een dag mee bezig? Was- is het belangrijk? Zitten mensen te wachten op wat een ander verteld waar hij of zij mee bezig is? Hadden wij geen andere prioriteiten die wij nu uitgesteld hebben? Waarom doen wij dit, waarom zijn we hier mee bezig? Veelal zijn wij hier mee bezig omdat er onrust in de mens aanwezig is. Verveling die lijdt tot onrust zodat we “wat moeten gaan doen” en wat veel van onze tijd kost en veelal een verslaving is geworden.

Bezig zijn met smartphone, tablet, computer, internet, sociale media, wij noemen, wij denken dat het ontspanning is, maar het is geen ontspanning, het is een verslaving geworden waar wij niet meer buiten kunnen en wat onze persoonlijke ontwikkeling niet bevorderd. Als je niet meer zonder kunt ben je verslaafd.

Het gevolg van bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media is dat wij dit veelal doen voordat wij naar bed gaan en dat wij niet kunnen slapen. Als je je ogen dicht doet zie je de beelden voor je van waar je mee bezig bent geweest. Ook al speel je het spel niet meer, zie je geen tv meer, zit je niet meer op internet, de beelden blijf je voor je zien. Wij zijn geestelijk overprikkeld door de indrukken die wij eerder hebben binnengekregen en wij hieper de pieper zijn van de indrukken, en deze indrukken zullen eerst verwerkt moeten worden voordat het hoofd ‘leeg’ is en wij kunnen gaan slapen. 

Als bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media een verslaving is geworden dan zal zich gevolgen hebben voor en op ons lichaam en geest, een gevolg zal zijn moe, vermoeid, oververmoeid zijn, waardoor wij niet in slaap kunnen komen, kunnen slapen, doorslapen en wij nog moeier opstaan. Als wij nietsdoen aan de oorzaak waardoor wij vermoeid, moe, oververmoeid zijn doen, dan kan dit ernstige gevolgen voor ons hebben omdat wij in een cirkel zitten wat alleen maar energie vergt en onze energie niet meer oplaadt. Wij plegen roofbouw op onszelf. (zie ook moe zijn – slapen)

Uitspraken als: “ik ben zo moe, ik wil me ziekmelden op werk, ik meld me ziek op werk, of ik heb me ziekgemeld op werk omdat ik zo moe ben” zullen voorbijkomen. Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf, voor zijn daden, voor zijn acties. Je kunt jezelf afvragen of het wel eerlijk is om je ziek te melden omdat je moe, zo moe, te moe bent omdat je deze vermoeidheid zelf hebt gecreëerd, het toestaat en geen actie onderneemt om van de moeheid af te komen, door je leven anders in te richten en verantwoording voor jezelf te nemen.

 

Wat als wij ons niet laten leven en we voor onszelf kiezen en daarmee voor rust. (zie ook keuzes maken)

Er kan onrust in ons zitten, we zijn niet in het hier en nu. Ga bij jezelf na waar deze onrust dit vandaan komt, op welke plek de onrust zit, wat dit veroorzaakt, waar zit de onrust op welke plek in het lichaam.

 

 

Het probleem van de onrust uitwerken

Om het probleem van onrust uit te werken zul je met jezelf aan de slag moeten gaan, de confrontatie met je zelf aangaan (zie ook problemen de baas en schrijven) zodat de rust in jezelf terug kan keren.

Heb je de plek en of het probleem gevonden stel jezelf de vraag:

Waarom is er onrust?

Laat het antwoord komen wat op dat moment opkomt, ga met deze vraag aan de slag, het is een vraag welke aandacht verdient. Diep de vraag uit en je komt bij de kern uit.

Dit kun je met alle vragen/pieker momenten doen, diep ze uit en je zult zien dat het verhelderend werkt, ook zul je zien dat het verwerken is en als er verwerkt is wordt er geaccepteerd, en bij acceptatie zal het een afgesloten iets zijn.

Het is een oefening ook voor jezelf want door jezelf de vragen te stellen leer je jezelf beter kennen en rust in jezelf te hebben en of terug te laten keren.

 

 

Oefening

Stel je zelf de vraag:

Waarom is er onrust?

Werk dit antwoord verder uit

Bv, er is onrust omdat….

Werk bovenstaande vraag en antwoord steeds uit met de vraag: waarom …

Enz.

Enz.

 

 

“Als we geen rust in onszelf kunnen vinden, is het zinloos om haar elders te zoeken” onbekend

 

 Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”