Slapen

Slapen

 

 

 

Wat is slapen:                        Toestand van volledige rust van lichaam en geest, of de behoefte daaraan, in een toestand zijn dat je niets van je omgeving merkt. In toestand verkeren waarbij de ademhaling dieper en trager verloopt, en de hartslag trager, en er minder energie wordt gebruikt. 

Slapen is een belangrijk goed en is afhankelijk van de leeftijd. Tijdens de slaap rusten wij uit van de gebeurtenissen van die dag die ons geestelijke en lichamelijke inspanningen hebben gekost. Door te slapen worden deze gebeurtenissen verwerkt en brengt ons rust in het hoofd en lichaam.

Slapen hoort ontspanning te zijn waarbij wij de belevenissen van de dag zullen verwerken in onze slaap. Echter hebben veel mensen last van niet in slaap kunnen komen, doorslapen, niet kunnen slapen. Achter het ‘niet in slaap kunnen komen, doorslapen, of niet kunnen slapen’ zit veelal een oorzaak die wij zelf veroorzaken.

Gevolgen van niet of slecht kunnen slapen

Het lichaam heeft rust en slaap nodig, door te slapen wordt onze energetische accu opgeladen met energie, door niet te slapen, slaap te kort wordt, zal onze energie accu leeg raken. (zie ook energie) Als onze lichamelijk energie accu leeg is zullen wij ons moe voelen. Blijft onze energie accu leeg dan zullen wij ons vermoeid blijven voelen en zal en kan dit gevolgen hebben op ons lichaam en geest. De drie belangrijkste gevolgen op korte termijn zijn; besluiteloosheid, hoofdpijn en verminderd reactievermogen.

Het effect op langere termijn van niet kunnen slapen, inslapen of doorslapen, slecht slapen, slapeloosheid waarbij wij constant wakker worden, slaaptekort is, dat we niet meer goed zullen functioneren, zowel lichamelijk en geestelijk, we zullen niet uitgerust zijn, zullen moe zijn, oververmoeid zijn, waardoor wij meer helder kunnen denken,  we worden apathisch, kunnen depressief worden, we zijn niet meer alert, onze concentratie zal weg zijn, waardoor we fouten gaan maken, we zullen vertraagd reageren met alle gevolgen van dien. Onze emotie en gedrag zullen veranderen. Concentratie en geheugen zullen worden aangetast. (zie ook emotie en ons eigen gedrag – moe zijn)

Niet kunnen slapen door stress

Wij gaan naar bed met de gedachten om te gaan slapen. We leggen ons hoofd op het kussen en willen eigenlijk gelijk in slaap vallen. Maar dan begint ons denken. Ons denken houdt ons in de greep en laat ons de indrukken van die dag als in een film nog eens beleven. Stukken van gesprekken van die dag kunnen weer naar boven komen die wij eigenlijk al weer vergeten waren. Met dit denken, het herhalen van de dag begint de verwerking. Het voelt als druk in ons hoofd zijn waardoor wij niet gelijk kunnen slapen. Wij zullen dit ervaren als niet kunnen slapen, wij zullen constant op de klok kijken hoe laat het is, wat weer stress geeft omdat wij hier gelijk een conclusie aanhangen van: “oh het is al zo en zo laat, ik heb nog maar zoveel uur om te slapen, ik ben al zo moe, hoe moet dat morgen” en zo creëren wij nog meer problemen en stress wat ons nog meer uit de slaap en inslapen kan houden. Ik kan alleen de tip meegeven om als je naar bed gaat niet op de klok te kijken hoe laat het is en als je niet kunt slapen niet op de klok te gaan kijken. Hiermee creëer je een extra rust in jezelf.

Oorzaken van niet kunnen slapen

Er kunnen diverse oorzaken zijn van niet in slaap kunnen komen, doorslapen, niet kunnen slapen, slapeloosheid, dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn, bijvoorbeeld; een jetlag, te veel cafeïne, verstoord bioritme door bijvoorbeeld s’ nacht werken en overdag slapen, trauma’s, stress, lichamelijke pijn, geestelijke pijn, over actief bezig zijn geweest, maar ook kunnen emotie, problemen en zorgen onze slaap beïnvloeden en ons uit onze slaap houden.

We zijn moe, maar kunnen niet slapen. Het niet kunnen slapen en of inslapen is het gevolg van overdag en avond te druk zijn geweest, we zijn oververmoeid. De hele dag is er informatie ‘gezien en gehoord’ die zulke indruk op ons maken dat we niet weten hoe we hier mee om moeten gaan om dit te verwerken waardoor er een over actief denken ontstaat. Alle indrukken die wij hebben binnen gekregen moeten verwerkt worden, het is een over prikkeling van zenuwen, de hersenen hebben te veel prikkeling gekregen en kunnen dit niet verwerken en er wordt spanning opgebouwd. We bouwen stress op waardoor we niet kunnen slapen. Wij moeten ons eerst ontspannen om de spanning uit ons lichaam te krijgen voordat we kunnen gaan slapen.

Het lichaam geeft aan wanneer we moe zijn en dat het rust wil, de spanning in het lichaam kan leiden tot niet kunnen slapen of inslapen. Meestal lopen we hieraan voorbij en gaan door met het gevolg dat we als we naar bed gaan om te willen slapen, we niet meer kunnen slapen omdat we oververmoeid zijn. We kunnen niet meer slapen door stress. We zijn letterlijk over onze lichamelijke en geestelijke grens gegaan. We kunnen als we niet kunnen slapen gefrustreerd raken wat stress met zich mee brengt omdat je jezelf zo druk maakt omdat je niet kan slapen. Doordat we over deze grens zijn heen gegaan heeft het lichaam en geest geen rust gekregen die het op die tijd wel nodig had om te kunnen verwerken, we hebben ons zelf overbelast door onszelf niet op tijd de rust te gunnen. Slaapproblemen hebben wij zelf in de hand, en wij kunnen hier zelf wat aan doen.

Een voorbeeld van opeens niet kunnen slapen of inslapen is als je in de avond bijvoorbeeld viste hebt gehad. Dit was een leuke avond maar op de avond waren er toch gesprekken die heftig waren, het was inspannend. Als wij dan naar bed gaan dan kunnen wij niet inslapen. Wij hebben onbewust een spanning opgebouwd zodat onze geest letterlijk alle gesprekken herhaalt, gebeurtenissen naar boven laat komen en laten ons deze gesprekken en gebeurtenissen opnieuw beleven, het passeert de revue. Dit is het verwerken van de gegevens die wij hebben binnen gekregen en het verwerken van deze gegevens, dit kan ons uit onze slaap houden. Wij zullen eerst de informatie moeten verwerken voordat we kunnen gaan slapen. Echter denken we al snel dat we niet kunnen slapen maar is dat wel zo?

Als wij altijd aan ons lichaam en geest voorbij lopen kunnen wij oververmoeid raken en kunnen wij niet slapen, terwijl slaap de belangrijkste energie oplader is. Zonder energie kunnen we niets. Daarom is het belangrijk energie te doseren en onszelf in bescherming nemen om het energie accupijl op orde te houden. Als je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf (zie ook hooggevoeligheid) dan is het belangrijk om hier juist mee om te gaan, door bijvoorbeeld geen zware gesprekken te voeren in de avond, niet te veel en lang achter de computer te zitten, met sociaal media bezig te zijn en of tv te kijken in de avond. Zorg voor ontspanning in de avond zodat je rustig en met een “leeg hoofd” naar bed gaat.

Een nachtje niet goed kunnen slapen is niet erg, maar als dit dagen aanhoudt wordt men oververmoeid en kan men depressief raken.

Raadpleeg een art als dit dagen aanhoudt!

Bedtijd

Het is belangrijk om voor we naar bed gaan niet te inspannende dingen te hebben gedaan zoals bijvoorbeeld computeren, met sociale media bezig zijn, tv kijken, sport enz.. Je bent de hele dag bezig geweest of hebt gewerkt. Tijdens de dag neem je alle indrukken in je op, ook heb je alle lichamelijke en geestelijke indrukken in je op genomen. Ben je lichamelijk bezig geweest dan zal zich dit vertalen in lichamelijk moe zijn. Heb je bijvoorbeeld dingen gedaan die je nooit of niet veel doet dan zal zich dit vertalen in spierpijn. Voordat de spierpijn over is ben je een paar dagen verder voordat deze spierpijn weg is. Deze spierpijn van een aantal dagen geeft aan: Ik heb iets ondernomen wat ik nooit of niet veel doe en dit geeft spierpijn, (je bent over een grens gegaan) door de andere dagen rustig aan te doen zal de spierpijn verdwijnen. Zo is het ook met onze geest. De geestelijke indrukken die wij op een dag opdoen moeten op geestelijk niveau verwerkt worden. Zo ook op geestelijk niveau, ook al denk je dat tv kijken, computeren, met sociale media bezig zijn, enz. ontspanning is, dit is niet zo, je bent bezig je te concentreren, en concentratie geeft spanning. Je hooft raakt vol. Ben je te druk in je hoofd dan heeft het lichaam en geest niet de gelegenheid om te verwerken en bouw je onbewust spanning op. Deze spanning zal eerst ontladen moeten worden.

Verkeerde ontspanning

Ontspanning is een bezigheid waarvan je uitrust, waarbij ons lichaam en geest tot rust komen. Het woord zegt het eigenlijk al ‘ont-spannen’. Wij moeten ons ontdoen van de spanning die in ons lichaam is opgebouwd. Ontspannen is alleen maar bezig zijn met jezelf en verder niets anders. Dit kan in de vorm van massage, meditatie, yoga, enz.

In deze haastige wereld denken wij ontspanning te zoeken en te vinden in computerspellen, gamen, tv, internet, sociale media. Iedere vrije minuut houden wij ons bezig met tablet, smartphone, mobiel, computer, omdat wij anders denken ons te gaan vervelen, of iets te missen, we worden onrustig. Waar wij vroeger, toen er nog geen smartphone, mobiel, tablet of computer was, onszelf vermaakten, ons bezig hielden met hobby, interesses, een boek lezen, heeft de ‘mobiele, digitale wereld’ het overgenomen. Wij zitten letterlijk aan de tv, de computer, tablet, smartphone, mobiele telefoon geplakt. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder omdat wij niets willen missen, we willen nog ‘even iets afzien, of spel afmaken’ en de uren weg tikken en waarmee wij onze echte prioriteiten gaan verleggen, ze af- uitstellen, nalaten te doen.

We kunnen bezig zijn met sociale media, waarbij we de tijd vergeten en we soms, vaak uren verder zijn. We kunnen ons afvragen of het verblijf op sociale media zinvol is geweest of hebben wij de tijd laten verstrijken met onzinnige, nutteloze dingen. Het enige kostbare in het leven is tijd en tijd is het enige wat wij niet kunnen aanvullen. We kunnen onszelf de vraag de vraag stellen;

Hoeveel uur zijn wij hier op een dag mee bezig? Was- is het belangrijk? Zitten mensen te wachten op wat een ander verteld waar hij of zij mee bezig is? Hadden wij geen andere prioriteiten die wij nu uitgesteld hebben? Waarom doen wij dit, waarom zijn we hier mee bezig? Veelal zijn wij hier mee bezig omdat er onrust in de mens aanwezig is. Verveling die lijdt tot onrust zodat we “wat moeten gaan doen” en wat veel van onze tijd kost en veelal een verslaving is geworden.

Door met smartphone, telefoon, tablet, computer, internet, sociale media bezig te zijn, denken wij dat het ontspanning is, maar het is geen ontspanning, het is een verslaving geworden waar wij niet meer buiten kunnen en wat onze persoonlijke ontwikkeling niet bevorderd. Als je niet meer zonder kunt ben je verslaafd.

Het gevolg van bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media is dat wij dit veelal doen voordat wij naar bed gaan en dat wij niet kunnen slapen. Als je je ogen dicht doet zie je de beelden voor je van waar je mee bezig bent geweest. Ook al speel je het spel niet meer, zie je geen tv meer, zit je niet meer op internet, de beelden blijf je voor je zien. Wij zijn geestelijk overprikkeld door de indrukken die wij eerder hebben binnengekregen en wij hieper de pieper zijn van de indrukken, en deze indrukken zullen eerst verwerkt moeten worden voordat het hoofd ‘leeg’ is en wij kunnen gaan slapen. 

Als bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media een verslaving is geworden dan zal zich gevolgen hebben voor en op ons lichaam en geest, een gevolg zal zijn moe, vermoeid, oververmoeid zijn, waardoor wij niet in slaap kunnen komen, kunnen slapen, doorslapen en wij nog moeier opstaan. Als wij nietsdoen aan de oorzaak waardoor wij vermoeid, moe, oververmoeid zijn doen, dan kan dit ernstige gevolgen voor ons hebben omdat wij in een cirkel zitten wat alleen maar energie vergt en onze energie niet meer oplaadt. Wij plegen roofbouw op onszelf. (zie ook moe zijn – slapen)

Uitspraken als: “ik ben zo moe, ik wil me ziekmelden op werk, ik meld me ziek op werk, of ik heb me ziekgemeld op werk omdat ik zo moe ben” zullen voorbijkomen. Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf, voor zijn daden, voor zijn acties. Je kunt jezelf afvragen of het wel eerlijk is om je ziek te melden omdat je moe, zo moe, te moe bent omdat je deze vermoeidheid zelf hebt gecreëerd, het toestaat en geen actie onderneemt om van de moeheid af te komen, door je leven anders in te richten en verantwoording voor jezelf te nemen.

Het achterhalen van niet kunnen slapen

Het is belangrijk om te achterhalen waarom we niet kunnen slapen, zijn dit problemen of zorgen die ons bezig houden, zijn wij met sociale media bezig geweest, of is er iets anders aan de hand? Het is verstandig om als de slaapproblemen aanhouden een arts te raadplegen en het achterliggende gevolg van het slaapprobleem te achterhalen en hieraan te werken. Zo nodig kan er slaapmedicatie worden voorgeschreven.

Zijn er zorgen of problemen dan is het belangrijk om deze uit te werken, het zal je helpen om inzicht te krijgen in je problemen/zorgen. (zie ook problemen de baas – schrijven)

Uit ons hoofd

Als wij gaan slapen dan is het belangrijk om uit ons hoofd bewustzijn te komen en naar ons hart bewustzijn te gaan. Ademhaling speelt hierbij een grote rol. Je bewust worden van je ademhaling, van je gevoel van ademhaling. Als je je ademhaling gaat volgen en je hierop concentreert dan verander je van bewustwordingskanaal, van hoofd naar hart. Het belangrijk dat onze ademhaling goed is, dat wij niet vanuit onze borst ademen, dat wij hoog ademen, maar dat deze ademhaling vanuit onze buik komt, (laag ademhalen) (zie ook ademen – ademhaling) Doordat wij de concentratie verleggen vanuit ons hoofd naar ons hart, zal het hoofd en gedachten moeten omschakelen. Ga liggen en concentreer je alleen op je ademhaling, adem in 6 telen in en 6 telen uit enz., je zult zien dat je hier rustiger van wordt. Houdt dit vol totdat je in slaap valt. (zie ook mindfulness)

Gedachten loslaten doormiddel van affirmatie, mantra

Gedachten deze komen en gaan, we bedenken zelf iets vanuit het niets het ene is nog niet bedacht of het andere dient zich aan. Gedachten gaan vliegensvlug. Het hoofd kan vol zitten met gedachten waar wij geen grip op hebben of krijgen. Maar wij kunnen onze gedachten ook sturen en her-programmeren. Wij nemen zelf de gedachten over en zetten daar een positieve gedachten voor in de plaats. Door deze gedachten te blijven herhalen zal deze gedachten worden ingeprent, het zal een inprenting in de ziel zijn.

Door gedachten en gebeurtenissen los te laten doormiddel van een affirmatie en of mantra zul je je ziel her-programmeren. (zie ook de kracht van de gedachten)

Oefening:

Probeer voor je gaat slapen je hoofd leeg te maken, dit kan je doen door voor je gaat slapen de dag door te nemen door het op te schrijven.

Zorg dat je ademhaling goed is, dat je vanuit je buik ademt.

Als je op bed ligt en er zijn nog gedachtes vraag dan aan je gedachten om deze gedachten los te laten.

Je zegt tegen jezelf: Ik laat alle gedachtes los, het is goed zo.

Dit kun je doen door bij elke gedachte die voorbij komt te zeggen:

Thank you, 

Please forgive me,

I love you,

Door dit te zeggen tegen jezelf zul je zien dat er een andere gedachte voor in de plaats komt, blijf Thank you, Please forgive me, I love you herhalen totdat er geen gedachtes meer zijn en je vanzelf in slaap valt.

Thank you, please forgive me, I love you, is een Hawaïaans vergeving gebed en komt voort uit het Ho’oponopono. (zie ook vergeving)

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele Bewustwording en wegen”.