Tijd voor jezelf nemen

 

Tijd voor jezelf nemen

 

Wat is tijd:              Het tempo, duur, maat, ritme, reeks van momenten, periode, opeenvolging van de momenten tussen vroeger en later.

Wat is jezelf:          Jouw persoon, niemand anders dan jij.

 

 

Hoeveel tijd nemen we voor onszelf?

Ik denk niet veel, we vergeten onszelf, en lopen maar door. Tijd nemen voor onszelf vinden wij niet belangrijk, of niet nodig, of we zijn ons er niet eens van bewust dat wij geen tijd voor ons zelf nemen, of willen nemen, we denken geen genoeg tijd te hebben waardoor we onszelf voorbijlopen en het meestal te laat is voordat we aan de bel trekken.

 

Leven in een haastige wereld

In ons haastige leven zijn wij veelal niet alleen. We zijn omringt door mensen. Op het werk ben je omringd door collegae, in de privésfeer ben of kun je omringt zijn partner, kinderen, familie, vrienden, buren, enz.

We zijn druk, druk, druk, komen letterlijk tijd te kort, worden of kunnen letterlijk geleefd worden door of voor anderen, we werken door de week. Voor vele mensen is het weekend ‘vrije tijd’ waarvan we denken dat deze dagen voor onszelf zijn en waarin wij kunnen doen wat wij zelf willen. Vrije tijd is er niet voor niets, het zijn dagen om ‘bij te komen, te ontspannen’ van de werkdagen die wij achter de rug hebben. Met vrije dagen, tijd hebben wij de kans om ons lichaam en geest te kunnen laten herstellen van de inspanningen die wij voor de vrije tijd hebben geleverd en waardoor lichaam en geest in balans kunnen komen en of zijn.

Veelal zie je gebeuren dat het weekend ook wordt vol gepropt met dingen, activiteiten, en waarin wij omringd worden door mensen. Wij denken veelal dat dit ontspanning is, maar die eigenlijk stress opleveren, waardoor wij niet uitrusten en de maandag op werk ons nog moeër voelen. (zie ook moe zijn) 

Omdat wij druk zijn en wij denken geen tijd te hebben, zullen tijd moeten inplannen, een afspraak moeten maken om zeker te weten dat wij ergens naar toe gaan, of iets gaan doen en veelal is dit een activiteit met meerdere personen.

Maar waarom plannen we geen tijd, ontspanning voor onszelf in?

Me time

Na inspanning zal ontspanning moeten plaatsvinden om lichamelijk en geestelijk in balans te blijven. Wij kunnen de behoefte hebben om ‘alleen te zijn’. Tijd waarin wij even geen andere mensen om ons heen willen hebben en waarin wij alleen zijn met onszelf. Ieder mens zal dit gevoel van tijd tot tijd hebben om zich even te willen onttrekken van de buitenwereld en sommige zullen aan dit gevoel gehoor geven maar veelal wordt er geen gehoor gegeven aan dit gevoel.

Tijd nemen voor jezelf is zo belangrijk, het is tijd nemen voor jezelf om jezelf te leren kennen, bewust te worden van jezelf, te ontspannen, te ontladen van stress, de energie accu weer op te laden, balans te vinden. (zie ook stress – energie)

Wat is er mis met het nemen van tijd voor jezelf, even alleen te zijn, even aangewezen zijn op onszelf, ons gevoel, onze gedachten, even helemaal nietsdoen, maar kunnen we dat, helemaal nietsdoen, even helemaal alleen zijn?

Het zal moeilijk worden, want, in ons systeem zit nu eenmaal dat we iets “moeten” doen, we kunnen niet stilzitten, we gaan ons vervelen, we worden onrustig, we moeten bezig zijn of gehouden worden, meestal door mensen om ons heen te hebben of willen hebben.

Veelal komt dit gedrag voort uit het verleden, en werd er gezegd: “ga iets doen, als je niets doet ben je lui”. (zie ons eigen gedrag – het moeten in ons) We hebben verwachtingen, de buitenwereld heeft verwachtingen, althans dat denken wij. Als wij niets te doen hebben, denken we dat we ons gaan vervelen. We voelen ons schuldig als wij ‘niets’ doen. Schuldig voelen komt voort uit emotie, die voortkomt uit de gedachte iets verkeerd te doen of te hebben gedaan. Deze gedachte hebben wij zelf gecreëerd. Schuldig voelen over ‘nietsdoen of ontspannen’ hoef je niet te hebben, want je bent immers bezig met iets wat je werkelijk wilt doen of bezig mee wilt zijn.

Vakantie is een goed voorbeeld, op vakantie mag alles, is alles veroorloofd, dus nietsdoen, we mogen zitten lezen, luieren en omdat wij in ons hoofd hebben vastgezet dat het vakantie is. Na de vakantie hoor je vaak, “het gewone leven” begint weer, net of de vakantietijd geen “gewone tijd” was. Iedere dag kan vakantietijd zijn.

Maar waarom zou “tijd voor ons zelf” niet tussendoor mogen?

Omdat wij onszelf de tijd niet gunnen, omdat wij een verwachtingspatroon in ons zelf hebben gecreëerd waaraan wij zelf en de buitenwereld moet voldoen. Dit verwachtingspatroon levert ons alleen maar stress op, we vliegen voor anderen, om andere het naar de zin te maken en geeft ons stress, het voert de druk op. (zie verwachting)

 

Hoe vinden we tijd voor onszelf?

Tijd vrijmaken in onze dagelijkse bezigheden doe je door hier tijd voor in te plannen. We plannen een tijd in door bijvoorbeeld van 19.00 tot 20.00 uur of anders. In dit uur nemen wij tijd voor onszelf en nemen wij echt die tijd om de boel de boel laten, en deze tijd aan onszelf te besteden. Je zult zien dat je op een gegeven moment niet meer zonder die tijd voor jezelf kunt.

Je kunt het zien als een vakantieplannen, tot aan de vakantie hol je en vlieg je, maar is het tijdstip aangebroken om weg te gaan dan ga je ook daadwerkelijk weg, en hou je je bezig met andere dingen die je leuk vindt, die je ontspannen, waarin je wel tijd hebt opeens om een boek te lezen, te luieren zonder dat het een schuldgevoel oplevert, want het is immers “vakantie” en dan mag het. Je maakt voor vakantietijd vrij, waarom niet voor onszelf?

 

Oké, je hebt nu tijd vrijgemaakt voor jezelf en wat ga je doen?

Over tijd voor je zelf nemen hoef je je niet schuldig te voelen. Schuldig voelen is een emotie, die voortkomt uit de gedachte iets verkeerd te doen of hebben gedaan. Maar is het verkeerd om aan je zelf te denken? Nee. Doe iets waar je hart naar verlangt zonder je schuldig te voelen. Je kunt een boek gaan lezen, film kijken, muziek luisteren, maar waarom zouden we niet naar onszelf kijken en naar onszelf luisteren? Lummeltijd noem ik het, gewoon nietsdoen, op de bank zitten of een stoel en gewoon kijken, ook al is het maar 5 minuten.

Naar ons zelf kijken en luisteren, kan beginnen met meditatie, en bijvoorbeeld mindfulness, door deze rust periode te creëren, creëren wij ook een bewustwording, en komen er talenten naar boven die wij leuk vinden, meestal zijn dit creatieve talenten. Door te oefenen en de tijd te nemen zal ons bewustzijn worden verruimd en zal er een andere staat van zijn plaatsvinden.

 

Oefening mindfulness

 

Ga zitten of liggen op een rustige plek waar je niet gestoord wordt, zet deurbel en telefoon desnoods uit.

Ga je concentreren op je ademhaling, probeer deze eerst rustig te krijgen door bijvoorbeeld je ademhaling te volgen met 1 tel inademen door de neus en 4 tellen uitademen door de mond, daarna 4 tellen in ademen door de neus en 4 tellen uitademen door de mond, daarna 2 tellen inademen door de neus en 6 tellen uitademen door de mond, ga na voor jezelf welke ademhaling voor jou prettig is en blijf op deze ademhaling verder gaan.

 

Zie voor meer oefeningen Mindfulness.

 

Zie ook andere onderwerpen uit: “Spirituele bewustwording en wegen”.