Vergeving

 

Vergeving

 

Wat is vergeving:                  het niet meer kwalijk nemen, een ander iets niet meer nadragen, genade, pardon, vergiffenis, kwijtschelding,

 

In het leven en in het spirituele leven draait het om vergeving, vergeving voor jezelf en voor anderen.

De veel gehoorde uitdrukking is dan ook: “Vergeten en Vergeven”. Oké, de uitdrukking is er, maar leven we daarna? Kunnen we echt werkelijk vanuit je hart vergeten en vergeven?

Het woord “vergeving” kan soms raar overkomen, als je de vraag krijgt om te vergeven, kan je bij jezelf denken “ik heb toch niets verkeerd gedaan”. Bij vergeving denken wij aan daden die wij hebben gedaan en niet aan gedachten, uitspraken die we gedaan hebben naar of over anderen waarvan wij zelf niet bewust zijn dat we de ander met onze woorden hebben gekwetst of pijn hebben gedaan. 

Vergeving is ook het rechtzetten en corrigeren van zaken welke we bewust en onderbewust hebben gedaan, ook al hebben wij niet eens in de gaten gehad dat wij dingen verkeerd hebben gedaan of iemand hebben gekwetst.(zie ook karma)

Als gebeurtenissen niet verwerkt zijn, zullen deze altijd op blijven spelen in ons leven, een klein iets kan jaren sluimeren om op een gegeven naar boven te komen en daar te ontploffen. Daarom is het belangrijk om die problemen op te lossen, te accepteren, te vergeven en los te laten. (zie ook problemen de baas – slachtofferrol – emotie)

Als je jezelf en andere kunt vergeven dan zal het leven lichter zijn, en zul je een innerlijke vrede in jezelf ontdekken, het is zelfheling. Als je iets of iemand vergeeft, zeg je niet dat het fout was, maar maak je zelf de keuze om niet in bitterheid te verzanden, blijven steken, en haat gevoelens te hebben. Vergeving is een keuze. (zie ook keuzes maken)

Vergeving is een bewustwording, accepteren, accepteren is verdergaan, niet accepteren is stilstaan en in een kringetje blijven doordraaien.

Als wij onszelf om vergeving vragen voor de dingen die wij met ons bewuste verstand en het onderbewuste verstand gedaan hebben, dan zal er innerlijke vrede in ons zijn. Ook is het belangrijk om vergeving te schenken aan andere/situaties/gedachten die jou gekwetst hebben. De energie die aan het gekwetste hangt is niet goed voor ons, en wij kunnen hier veel last van hebben. De negatieve energie blijft rond circuleren totdat deze naar boven komt. (zie ook energie – energetische verbondenheid)

Vergeving vragen moet vanuit het hart gebeuren, oprecht en eerlijk, alleen vanuit dit gevoel kun je vergeving vragen, het is het willen vergeven, willen oplossen, willen accepteren, willen loslaten. Als je iets heel graag wil dan zal je er alles aan doen om dit te verwezenlijken en het gevoel daarna is dankbaarheid, dankbaarheid is het mooiste gevoel wat je kunt hebben. Door vanuit het hart te vergeven kunnen wij ook vergeten. Het zal niet meer nodig zijn om te blijven herinneren.

De meeste mensen kunnen wel vergeven maar niet vergeten. Bij het meeste vergeven van mensen wordt er over wat er gebeurd is gepraat, er is iets gebeurd wat de ander niet heeft gezind en hierdoor ontstaat ruzie, een probleem of zorg.

Als dit probleem of zorg blijft aanhouden gaat er iets in ons knagen, we zijn gekwetst, we zullen boos zijn, met als gevolg dat we de ander de schuld geven en blijven geven en de persoon niet meer willen zien, hierdoor ontstaan weer ruzies, en  als je dan vraagt waar het probleem of zorg over gaat dan is dit eigenlijk niet noemenswaardig en of kan de ander de aard van de ruzie, het probleem of zorg niet meer opnoemen.

Deze ruzies, problemen of zorgen kunnen jarenlang standhouden, maar je doet jezelf te kort, het vreet energie waardoor we ziek kunnen worden. (zie ook ziek) Het is belangrijk om te blijven communiceren, een ander kan niet ruiken wat er speelt, hoe jij het hebt ervaren, hoe dit bij jou is binnen gekomen. Door er met elkaar over te praten kun je oplossen en vergeven en vergeten. Mocht iets niet goed zijn uitgepraat dan kan dit weer gevolgen hebben en zal dit op een gegeven moment weer worden aangehaald, er worden letterlijk “oude koeien uit de sloot gehaald” en of “er blijft in de oude soep geroerd worden”.

Als er goed is uitgepraat, dan zal er vergeten kunnen worden, en zal iets niet meer worden teruggehaald op een later tijdstip.

 

De essentie van vergeving is: 

Liefde

Dankbaarheid

Vergeving

 

Deze drie woorden zijn essentieel voor het bewuste en onderbewuste in ons.

 

 

Vergeving oefening

De onderstaande oefeningen zijn gebaseerd op het werk van Master Sha en Ho’Oponopono.

Ho Oponopono is een Hawaiaans vergeving gebed en betekent corrigeren, rechtzetten.

 

Oefening voor vergeving van mensen en of situaties, verkeerd denken die jij gekwetst hebt

 

 • Zie de persoon/situatie/gedachte voor je
 • Zeg uit de grond van je hart:
 • Lieve ziel/mensen/situatie welke ik bewust of onbewust heb gekwetst
 • Alsjeblieft wil(len) je(jullie/situatie) mij vergeven
 • Dank je wel

 

Oefening voor vergeving van mensen en of situaties, verkeerd denken die ons gekwetst hebben.

 

 • Zie de persoon/situatie/gedachte voor je
 • Zeg uit de grond van je hart:
 • Lieve ziel/mensen/situatie welke mij bewust of onbewust hebben gekwetst
 • Ik vergeef je wat je mij hebt aangedaan
 • Ik laat de boosheid en het verdriet over de persoon/situatie/gedachte los
 • Het is goed zo
 • Dank je wel

 

 

Mantra vergeving

Thank you                 (voor de les die je geleerd hebt, of de ervaring hieruit)

Please forgive me      (vergeving voor wat er in dit leven of vorige levens heeft gespeeld)

I love you                  (van de oorsprong tot nu, liefde smelt alle blokkades)

 

Bovenstaande vergeving mantra kun je zo vaak herhalen in gedachten als je wilt.(zie ook slapen)

 

Doordat je de ander/situatie/gedachte vergeeft, en de ander om vergeving hebt gevraagd wordt de ander en jijzelf gezuiverd van alle schuld en wordt er rechtgezet en gecorrigeerd wat er rechtgezet en gecorrigeerd moest worden. Door deze vergeving ontvangen wij vanuit het goddelijke vele zegeningen.

 

“Vergeving schenken betekent dat je beseft dat het koesteren van oud zeer je leven verwoest”

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.