Wie ben ik

 

Wie ben ik?

 

Wat is wie:                Woord waarmee je verwijst naar een persoon, welke, iemand, persoon.

Wat is ik:                   Persoonlijkheid, individu, jijzelf.

 

 

“Wie ben ik?” Heb je jezelf deze vraag weleens aan jezelf gesteld?

 

Bij bovenstaande vraag horen de woorden: zelfrespect, zelfacceptatie, zelfkennis, zelfwaardering, zelfvertrouwen.

Deze woorden die beginnen met ‘zelf’. Zelf, de kern van de persoonlijkheid, de eigen ik.

 

Zelfrespect, het respect wat je hebt voor jezelf.

Zelfacceptatie, jezelf accepteren zoals je bent.

Zelfkennis, de kennis die je hebt van jezelf, jezelf door en door kennen.

Zelfwaardering, het besef dat je waardevol bent.

Zelfvertrouwen, het vertrouwen wat je hebt in jezelf.

 

Het beeld van jezelf

Welk beeld heb je van jezelf? Veel mensen kunnen deze vraag niet beantwoorden omdat zij nog nooit hebben nagedacht over deze vraag. Het is een persoonlijke vraag waar meestal niet over nagedacht wil worden. Het is een vraag die uit de weg wordt gegaan omdat het kijken naar jezelf is. Als er gekeken wordt naar jezelf dan zal dit overkomen als kritiek hebben op je zelf, want iedereen kan goede punten en zwakke punten over zichzelf aanwijzen of verwoorden. Als je toch jezelf de vraag gaat stellen en deze ‘zelfreis’ gaat maken dan zal er zelfkennis optreden wat inzicht zal geven. Kennis over hoe je bent in gedrag, denken, je wensen, je persoonlijkheid, wat je wil. Door deze reis te maken kan je tot inzicht komen en tot acceptatie van jezelf door ieder punt te analyseren, uit te werken en zal alles je gemakkelijker afgaan. Een groter cadeau kun je jezelf niet geven.

 

Wie ben ik, de reis naar je ware ik

Als je over de vraag “wie ben ik” nadenkt dan zal het je nog verbazen hoe weinig je van en over jezelf weet. Wie je werkelijk bent, hoe je denkt, hoe je je gedraagt, wat je voelt. Als je over deze vraag nadenkt ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling en groei.

Vind je jezelf goed zoals je bent?

Zou je dingen, karaktertrekken aan jezelf wil veranderen?

Als je boven gestelde vragen met ja en nee beantwoord hebt dan ben je op de goede weg, het houdt in dat je zelfvertrouwen hebt en van jezelf houdt, dat je een bewustwording proces in gang hebt gezet, hieraan moet wel steeds gewerkt worden om dat zelfvertrouwen te behouden.

Zijn je antwoorden nee en ja dan is er geen zelfvertrouwen en eigen liefde en bewustwording en is er werk aan de winkel.

 

Bewustwording, het niet laten leiden door anderen, maar de kracht in jezelf zoeken en hervinden.

 

De zoektocht naar jezelf

Soms kun je jezelf kwijt zijn, weet je niet meer wie je bent, waar je voor staat, ben je jezelf volledig zoek.

Als je opzoek bent naar jezelf zul je mensen en gebeurtenissen over je pad krijgen waardoor je zoektocht naar jezelf wordt getriggerd, je wordt aangezet door een gebeurtenis waarop we actie gaan ondernemen, er worden dingen naar boven gehaald waar we aan gaan werken.

Kun je jezelf in de spiegel aankijken en aan het evenbeeld die voor je staat zeggen: ”(je naam) wat zie je er fantastisch uit, ik hou van je”. Of “(je naam) ik hou van je en accepteer je zoals je bent”.

Kijk eens wat deze gezegdes met je doen, wat het voor reactie geeft, wat het teweeg brengt in jezelf, hoe je je voelt daarbij, voel je emotie?

Durf je jezelf in de spiegel aan te kijken?

Durf je tegen jezelf te zeggen dat je van jezelf houdt?

Durf je tegen jezelf te zeggen dat je jezelf accepteert zoals je bent?

 

Liefde voor jezelf

Van jezelf houden en voor jezelf kiezen is niet egoïstisch, je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kan houden. Je moet eerst jezelf door en door leren kennen, pas dan kan je jezelf helpen en iemand anders helpen als je eerst jezelf hebt leren kennen zowel innerlijk als uiterlijk.

Veel mensen durven niet in de spiegel te kijken, het is angst wat hen in de greep houdt. (zie ook emotie - angst)

De meeste mensen weten niet wie zij zelf  zijn, zij lopen hier aan voorbij en willen de confrontatie met zichzelf niet aangaan. Het is makkelijker om er voor weg te lopen, te vluchten, maar hierdoor kies je de weg van de minste weerstand. Als je de vraag wordt gesteld beschrijf jezelf eens, dan moeten zij hier lang over na denken omdat ze dit niet weten hier is nooit eerder over nagedacht.

 

Wie ben ik, wie wil ik zijn?

Spirituele groei begint bij jezelf, door de verantwoording voor jezelf te nemen zal ook je zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfrespect, zelfkennis, zelfacceptatie groeien, door jezelf volledig te leren kennen en onvoorwaardelijk te accepteren zoals je bent, heb je deze groei doorgemaakt en weet je werkelijk wie je bent dan is er een staat van “zijn”. (zie ook de zelven – zelfvertrouwen)

Als je weet wie je bent dan is er zelf acceptatie en liefde voor zichzelf, en zal de spirituele groei beginnen. (zie ook liefde)

 

 

Oefening

Stel de vraag aan jezelf: Wie ben ik?

Pak een stuk papier boven aan de bladzijde schrijf je “wie ben ik”

Verdeel het blad in twee kolommen, boven de ene kolom zet je “Positief” en boven de andere kolom zet je boven “Negatief”.

Schrijf in elke kolom alleen kern woorden op (dus 1 woord), bv lief, zorgzaam, woede, verdriet, snel geïrriteerd, enz.

Als je alles denkt te hebben en klaar te zijn ga je ieder woord uitwerken met je gedachten en je gevoel, denk niet te veel na, schrijf op wat als eerste in je opkomt. Zo kom je te weten wie je bent, met al je positieve en negatieve eigenschappen, karakter, gedrag, enz. en kom je te weten hoe je hieraan komt.

Werk al de negatieve eigenschappen, karakter, gedrag, per woord uit door de vraag te stellen “waarom ben ik lief, zorgzaam” “waarom heb ik woede, verdriet, waarom ben ik snel geïrriteerd”. Zo kom je ook te weten hoe je hieraan bent gekomen, als je dit weet dan, dus tot de kern bent gekomen dan kan je dit afsluiten en zal hier een kanteling in je leven komen.

Aan negatieve eigenschappen, karakter, gedrag kan een einde komen omdat je het zat wordt deze eigenschappen, karakter, gedrag mee te dragen.

 

Bovenstaande oefening is geen oefening die je “even” doet, of even tussen door doet. Ga hiervoor zitten en neem je tijd. Als jij denkt dat dit even moet rusten dan is dit zo en ga je op een ander tijdstip verder. Het is een mooie oefening om jezelf te leren kennen, een oefening in zelf vertrouwen en bewustwording.

 

 ”Anderen begrijpen is kennis, jezelf begrijpen is verlichting” Lao Tse Chinese filosoof

 

Zie ook: ons eigen gedrag en andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”