Zelfacceptatie

Zelfacceptatie

 

Wat is acceptatie:               Goed vinden, aannemen, aanvaarden.

Wat is zelfacceptatie:         Jezelf aanvaarden zoals je bent, jezelf goed vinden zoals je bent.

 

 

Zelfacceptatie, het woord zegt het al ‘jezelf accepteren zoals je bent’.

 

 

Zelfacceptatie of niet aanvaarden

Niet veel mensen kunnen zich zelf accepteren zoals ze zijn, zowel lichamelijk, geestelijk, persoonlijk, in gedrag, enz.. Zij vinden het moeilijk om zichzelf te zien in de spiegel en accepteren zichzelf niet zoals zij zijn, zij aanvaarden zichzelf niet, er is een negatief beeld over zichzelf wat in stand wordt gehouden. Er is een beeld in het hoofd en gedchten vastgezet dat zij er bijvoorbeeld niet goed genoeg uitzien. Er is geen liefde voor onszelf. Door daar iets lijfelijk, plastisch aan te veranderen denken zij dat dat beeld wat zij hebben over zich zelf zal veranderen. Als je de vraag stelt “is dat wel zo” dan zal het antwoord zijn: Nee.

 

Het gevormde beeld van onszelf

Het beeld wat wij gevormd hebben over onszelf is ontstaan door hoe men over zichzelf denkt. Dit beeld is meestal gevormd in de kindertijd en vroege volwassenheid. (zie ook basislessen, basisbehoefte) Meestal is er beïnvloeding van buitenaf wat dit versterkt en wordt de drang groter om hier iets aan te doen en erbij te willen horen. (zie ook beinvloeding van buitenaf) Wij vinden dat wij niets waard zijn en denken negatief over onszelf. Als hier wat aan gedaan wordt en het is af, dan zal er iets anders voor in de plaats komen omdat het nooit af of genoeg zal zijn. Het is een beeld die naar de buitenwereld getoond wordt of moet worden omdat er gedacht wordt er anders niet bij te horen, geliefd te zijn, enz.. Men wil aan de verwachting van iemand anders voldoen en loopt zichzelf daarmee voorbij. (zie ook verwachting) Door aan de buitenkant iets te veranderen zal de binnenkant niet veranderen. De binnenkant met al haar of zijn beschadigingen zal moeten worden geheeld willen wij ons zelf accepteren zoals wij zijn.

Doordat je jezelf niet accepteert, niet aanvaard zoals je bent, is er een zeer laag bewustzijn niveau en hou je negativiteit in stand.  Elke negatieve gedachten die wij hebben en daarmee door ons heen laten gaan is verspilde energie wat ons laat lijden.(zie ook positief – negatief, energie en pijn lijden of leiden)

 

Zelfacceptatie reis

Het zelf gecreëerde beeld, negatieve beeld dat wij van onszelf hebben, kunnen wij altijd ombuigen naar een positief beeld. Wij hebben zelf de keuze om hier iets aan te doen om te veranderen waardoor er liefde voor onszelf kan ontstaan. Liefde, het hoogste goed. (zie ook liefde – keuzes maken) Zelfacceptatie is een onderdeel van het hebben van een ontwikkeld gevoel van de zelven met als uitkomst eigenwaarde. (zie ook de andere zelven)

 

Oefening

 

Ga zitten met pen en papier (zie ook schrijven)

Stel je zelf de vraag “Accepteer ik mijzelf zoals ik ben”

Werk het antwoord uit met iedere keer de vraag waarom.

 

Een mooi en leerzaam boek over zelfacceptatie en de andere zelven is: “Je kunt je leven helen” van Louise L. Hay

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.