Zelfbeeld

 

Zelfbeeld

 

Wat is beeld:                       Het idee wat men van heeft van iets of iemand. 

Wat is zelfbeeld:                  Het idee wat men van zich zelf heeft.

 

 

Het woord zelfbeeld zegt het al, “wat is het beeld dat je van jezelf hebt”.

 

Kijk je naar jezelf met een positieve of negatieve blik, denk je positief of negatief over jezelf. Het beeld wat je van jezelf hebt bepaald je zelfwaardering.

 

Welk beeld heb je van jezelf?

Waardeer je jezelf zoals je bent in zijn geheel, dat je je jezelf accepteert zoals je bent met sterke en zwakke punten, positieve en negatieve punten.

Hoe zie je jezelf? Als een persoon die er mag zijn, of als een persoon die er niet mag zijn.

 

Het gevormde beeld

Het beeld wat je van jezelf gecreëerd hebt is of kan voorgekomen zijn uit je opvoeding of vroege volwassenheid. Hier heeft beïnvloeding plaatsgevonden waar je nu last van zou kunnen hebben. ( zie ook basislessen, basisbehoeften – beinvloeiding van buitenaf – verwachting)

Als je mensen de vraag stelt; “welk beeld heb je van jezelf” dan kunnen veel mensen deze vraag niet beantwoorden omdat zij nog nooit hebben nagedacht over deze vraag. Het is een persoonlijke vraag waar meestal niet over nagedacht wil worden. Het is zeer confronterend om naar jezelf te kijken en meestal lopen we hier voor weg. Het is een vraag die uit de weg wordt gegaan omdat het kijken naar jezelf is.

Als er gekeken wordt naar jezelf dan zal dit overkomen als kritiek hebben op je zelf, want iedereen kan sterke punten en zwakke punten over zichzelf aanwijzen of verwoorden. Een ander zal eerder doorhebben waar zwakke of sterke punten zitten, hoe je karakter is en wat jouw eigenschappen zijn.

Meestal leven wij naar de maatstaven van wat een ander vindt. De vraag “wat vindt de buitenwereld van mij” zal ongetwijfeld wel eens voor bij komen. Leef jij naar de maatstaven van de buitenwereld of leef je naar je eigen maatstaven en heb je lak aan wat de buitenwereld vind? (zie ook wat vindt de buitenwereld van mij)

 

Je bent goed zoals je bent

Iedereen wordt wel eens aan het twijfelen gebracht door anderen maar ook door jezelf. Hierdoor word je onzeker en ook het vertrouwen in jezelf zal je onzeker maken. Op dat moment twijfel je aan alles maar dit laat je je zelf toe door jezelf naar beneden te halen en niet meer te geloven in jezelf en daarmee kan je jezelf verliezen en kun je van alles in je hoofd halen, dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent, dat je jezelf niets waard vind enz. er is geen liefde voor jezelf. Wees lief voor jezelf. Kiijk in de spiegel en zie wat je ziet, zeg tegen het beeld wat je ziet, ik hou van je.

 

Zelfbeeld reis

Als je toch jezelf de vraag gaat stellen en deze ‘zelfreis’ gaat maken dan zal er zelfkennis optreden wat inzicht zal geven. Kennis over hoe je bent in gedrag, denken, je wensen, je persoonlijkheid, wat je wil. Door deze reis te maken kan je tot inzicht tot bewustwording komen en tot acceptatie van jezelf door ieder punt te analyseren, uit te werken en zal alles je gemakkelijker afgaan. Een groter kado kun je jezelf niet geven.

 

Oefening

Ga zitten met een stuk papier en pen

Beschrijf je zelf

Werk dit uit

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.