Zelfkennis

 

Zelfkennis

 

Wat is kennis:                        Wat je weet of wat je hebt geleerd. Vaardigheden, ervaring.

 

Wat is zelfkennis:                 De ervaring, vaardigheid, wat je weet over jezelf. Dat je weet hoe je zelf in elkaar steekt, jezelf door en door kennen.

 

Zelfkennis, het woord zegt het al: “jezelf door en door kennen”.

 

 

Kennis of onwetendheid

Kennis doe je op door te ervaren en te leren, door leren en ervaren word je gevormd en neem je mee wat voor jou belangrijk is en waar je naar kan handelen. Als er geen kennis is dan is er onwetendheid. Bijvoorbeeld, school, hier leer je de basisbehoeften zoals lezen en schrijven waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Wil je iets weten dan zul je je daar in verdiepen en het je eigen maken en kun je je hier in specialiseren. Deze kennis is persoonlijke groei.

 

Niet veel mensen kennen zich zelf. Weten niet hoe ze zich gedragen, hoe ze reageren wie ze zijn in persoon. Hebben geen inzicht in zichzelf. Weten zich geen houding te geven. Anderen zullen hen omschrijven als een ‘open boek’. Anderen weten precies te omschrijven hoe er door de ander het ‘open boek’ gereageerd zal worden. Zij kennen hen beter dan zichzelf. Als zij dit bespreken dan zal dit ontkend worden want de ander heeft een ander beeld die niet overeenkomt.

 

Zelfkennis reis

Jezelf leren kennen is een reis, een reis van bewustwording, een reis om je niet te laten leiden, beïnvloeden door anderen.

Kennis van jezelf is belangrijk, als je kennis van jezelf hebt dan weet je hoe je bent, hoe je je gedraagt, wat je wil, wie wil je zijn er is liefde voor jezelf en laat je jezelf niet beínvloeden, tegen houden door anderen, je wijkt niet af van wat je voor ogen had. Zelfkennis, is een innerlijke stem, een gevoel.  Door te onderzoeken wie je bent zul je tot inzicht komen. Je hebt de keuze om op onderzoek uit te gaan of alles bij het oude te laten.

 

 

Oefening

Ga zitten met pen en papier

Stel je zelf de vraag: “wie ben ik”

Werk dit uit

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.