Moe zijn

 

Moe zijn

 

Wat is moe;                Behoefte aan rust en slaap, energieloos, mat, vermoeid, aan rust toe zijn

 

 

Moe zijn kan twee dingen inhouden.

  • Je bent moe, er is geen energie meer, je wilt rusten of slapen
  • Je bent iets moe, je hebt er genoeg van, je wilt iets niet meer, bijvoorbeeld het niet meer horen, aanhoren

 

Moe zijn komt door overbelasting van het lichaam. Dit kan lichamelijk, fysiek of geestelijk, mentaal zijn. Het lichaam en geest worden belast en kan worden overbelast. Moe zijn geeft eigenlijk aan: “we zijn toe aan rust”. Moeheid is een innerlijke strijd die je met jezelf voert.

 

Neem een dagje winkelen, hier kom je meestal moe van terug. We hebben geslenterd door de stad en komen hier doodmoe van terug. Je schopt je schoenen uit, want je voeten doen zeer, je kunt hoofdpijn hebben, spierpijn hebben in je nek en armen, je ploft op de bank neer en wil eventjes helemaal niets meer, de fut is er uit, je hebt tijd nodig om bij te komen.

Wat is er gebeurd lichamelijk: de hele dag heb je gelopen. Je hebt geschouwd met tassen waardoor er spierpijn op kan treden. Tassen zijn van de ene hand naar de andere hand gegaan om de ballast te verdelen. Doordat je de hele dag hebt gelopen zijn je voeten pijnlijk geworden. Dit is lichamelijke inspanning die je niet gewend bent, je hebt zere voeten, want meestal loop je niet een hele dag,

Wat is er gebeurd geestelijk: de hele dag heb je indrukken binnen gekregen waardoor er eventueel hoofdpijn kan ontstaan. Hoofdpijn kan ook ontstaan doordat er te weinig gedronken wordt tussendoor. Dit is geestelijke inspanning. Alles wat je gezien hebt, is bij je binnengekomen en deze indrukken moet worden verwerkt.

Bovenstaande is een beschrijving in privé tijd welke is gevuld met iets leuks, na een nachtje slapen is de moeheid weg.

 

Vermoeidheid oorzaken

Vermoeidheid kan vanuit meerdere oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld: ziekte, herstel na ziekte, veel of overdadig sporten, stress, te veel suikers, te kort aan vitaminen en mineralen, te weinig drinken, bloedarmoede, enz. Ook kan medicijn gebruik moeheid veroorzaken, het is een bijwerking van het medicijn. Meestal is deze vermoeidheid kort durend. Wij herstellen omdat de moeheid, die is opgetreden na bijvoorbeeld inspanning geleverd te hebben rust wordt gegund.

 

Je kunt een onderscheid maken in verschillende moeheden

  • Moe zijn na lichamelijke inspanning
  • Moe zijn na geestelijke inspanning
  • Moe zijn na geestelijke en lichamelijke inspanning

 

Bij bovenstaande verschillen kun je je afvragen hoe je aan deze moeheid bent gekomen, en wat dit met ons lichaam en geest doet.

  • Lichamelijk moe: we voelen ons energieloos, uitgeput, futloos, ons lichaam voelt ‘zwaar’, we kunnen bij wijze van spreken het ene been niet over de andere tillen, armen hangen langs ons lichaam, we hebben geen fut om iets te doen.
  • Geestelijk moe: ons hoofd voelt ‘zwaar, vol’ aan, het gevoel hebbende dat er niets meer bij kan, concentratie problemen, hebben geen zin meer om iets te doen we zijn lusteloos en besluitloos, we gaan fouten maken. We voelen ons duf, zijn niet meer helder bij geest, we zijn te moe om te denken en praten, we zijn prikkelbaar, we kunnen niets meer hebben.

 

Moeheid loop je op na inspanning geleverd te hebben wat lichamelijk, geestelijk of beide kan zijn. Dit is een normaal iets wat kan optreden na lichamelijke arbeid, sport, enz. Na geestelijke inspanning, bijvoorbeeld zeer geconcentreerd werk gedaan te hebben, denkwerk waarbij informatie verwerking voorbij komt, zoals leren, studeren, tv kijken, computeren, bezig zijn met sociale media, enz. Na beide inspanningen kan het lichaam en geest moe zijn en geeft het lichaam aan dat het moe is en geeft een teken af dat lichaam en geest rust nodig heeft. Als er balans is tussen inspanning en ontstpanning, rust zal ons lichaam herstellen van deze kort durende inspanning. Een mooi gezegde is “moe maar voldaan”.

Blijf water drinken

Als wij inspanning leveren dan zullen we gaan zweten, we krijgen dorst. Dorst geeft veelal aan dat wij een te kort aan water hebben. Het is belangrijk om voldoende vocht in de vorm van water tot ons te nemen om onze innerlijke waterhuishouding in balans te houden. Bij een te kort aan water  of niet voldoende vochtinname kunnen klachten van moeheid, hoofdpijn, pijnlijke spieren ontstaan.

Energie

Ons lichaam en geest kunnen we vergelijken met een batterij, een accu. Als een batterij, accu, leeg is, dan vervangen wij deze of laden we deze batterij weer op om wederom gebruikt te worden. Dit is een cirkel, opladen, gebruiken tot het leeg is en weer opladen enz. Bijvoorbeeld; de mobiele telefoon. We worden gewaarschuwd als de batterij op raakt. Je wordt gewaarschuwd dat je de reserve energie van de batterij gaat gebruiken. Als wij het signaal horen dat de batterij moet worden opgeladen dan geven wij hier gehoor aan door, als wij de oplader bij ons hebben, door de lader in het stopcontact te stoppen en leggen wij de  telefoon aan de lader totdat deze vol is. Hebben wij geen lader bij ons, dan weten wij dat de telefoon op een gegeven moment geen energie meer zal hebben en op zal zijn en dat de telefoon het niet meer zal doen waardoor wij niet meer bereikbaar zullen zijn.

Ons lichaam en geest kun je vergelijken met één grote batterij, accu. Waar wij een batterij, accu, opladen in het stopcontact, laden wij ons zelf, ons lichaam op doormiddel van rust te nemen, te slapen of te ontspannen, de zon. Echter hebben wij geen extern waarschuwing signaal die aangeeft dat wij moeten opladen, dit bepalen wij zelf doormiddel van slapen, rust te nemen, te ontspannen. Hiermee geven wij ons lichaam de kans om onze lichamelijke accu, batterij weer op te laden en te herstellen van onze dagelijkse activiteiten waarvan wij moe zijn geworden. Een nachtje slapen doet wonderen. Meestal staan wij weer fris en fruitig op, zodat we de dag aan kunnen vol energie.

Wordt onze menselijke accu of batterij, ons lichaam, opgeladen dan blijft de menselijke accu, batterij op pijl en hebben wij energie genoeg om iets te doen. Houden wij onze energie op pijl en in balans dan zullen we ons goed voelen, zijn actief, vol met energie.

Maar, wat als wij niet fris en fruitig opstaan? De tijd voor herstel van moeheid is te kort geweest. We ervaren dat we minder energie hebben, we voelen ons moe waardoor we ons niet zo goed zullen voelen. We lijken te leven op halve kracht, sommige dingen kunnen we niet meer uitvoeren omdat we er de kracht, de fut, de puf, de energie er niet voor hebben. (zie ook energie)

 

Hoe komt het dat onze batterij, accu niet meer oplaad

Ons lichaam en geest hebben op zijn tijd rust nodig om te herstellen van de dag, in de vorm van slapen, rusten, ontspanning nemen. Het lichaam heeft rust nodig om “de dag” te verwerken en te herstellen van lichamelijke en geestelijke inspanning en doet dit veelal in de nacht als wij slapen. Met slapen verwerken wij de de indrukken van de dag.

Moe zijn, vermoeidheid zijn komt voort uit overbelasting, we zijn te lang doorgegaan. Het is meestal een eerste signaal dat wij aan ons zelf voorbij lopen. Je kunt hier de vergelijking maken met de telefoon, je gebruikt de reserve energie, er is geen volle batterij. Aan de “rust en ontspanning nodig hebben” lopen we meestal voorbij. We gaan nog even door met ‘iets afmaken of doen” dit kan zowel prive als zakelijk zijn. De gedachten dat er “iets moet worden gedaan of afgemaakt” levert stress op. Stress is spanning. Als wij constant doorgaan met “dit moet nog even gedaan worden” zullen wij de spanning in ons lichaam doen toenemen waardoor wij nog moeër worden en kunnen we oververmoeid raken. (zie ook het moeten in ons)

Tevens kan moeheid worden veroorzaakt door: zorgen, problemen, negativiteit in ons zelf of omringd zijn door negativiteit door anderen, te hard werken zowel privé als zakelijk, te laat naar bed gaan, het opvoeden van kinderen, ziekte, stress, te betrokken zijn bij anderen, gamen, bezig zijn met social media, internet, enz.

We nemen ons zelf niet in acht door gehoor te geven aan ontspanning of het ontbreken van ontspanning, waardoor wij over onze lichamelijke en geestelijke grens gaan. We trekken ons dingen aan waardoor gedachten en emotie over het gebeuren de overhand op ons krijgen, waardoor we niet meer in staat zijn om op te laden. We laten ons leiden door gedachten en het ‘moeten’ wat wij ons zelf opleggen waardoor wij ons zelf onder druk zetten en de lichamelijke en geestelijke spanning doen oplopen. Hierdoor ontstaat negativiteit en stress waardoor wij onze energie batterij, accu leeg trekken of langzaam leeg laten lopen. Negativiteit en stress slurpen, vreet energie en zijn de belangrijkste veroorzakers van moeheid. (zie ook; stress – problemen de baas - over persoonlijke grenzen gaan)

Positiviteit voedt ons juist, we krijgen energie.

 

De gevolgen van moe zijn

Als vermoeidheid blijft aanhouden, geeft dit aan dat wij dat wij ons zelf niet in acht nemen en ons zelf onder druk zetten en wij stress toelaten. Dit kan ons gaan hinderen en kan ons dagelijkse leven, ons functioneren gaan beïnvloeden. Het afnemen van energie zal geleidelijk gaan waardoor wij de lichamelijke en geestelijke accu langzaam laten leeg lopen. Wij geven geen gehoor aan ‘opladen’ Wij geven geen gehoor aan ontspanning nemen of wij laten ontspanning geheel ontbreken waardoor wij niet meer herstellen. We leven op de reserve van de batterij, maar ook deze reserve kan opraken. Aanhoudende vermoeidheid is een teken dat we ‘onder druk” staan en niet meer herstellen van de inspanningen die wij geestelijk en lichamelijk hebben geleverd. De stress heeft de overhand genomen. Er zullen of kunnen lichamelijke en geestelijke klachten optreden met als gevolg dat wij ons niet prettig gaan voelen. Als wij geen rust nemen zal het gevolg van moe zijn, ‘oververmoeid’ worden. (zie ook stress)

Het gevolg van oververmoeid zijn, zal zich vertalen in: niet veel kunnen hebben, prikkelbaarheid, irritatie, lusteloosheid, geen zin hebben, niets meer willen of kunnen doen of ondernemen of hebben, huilerig worden of zijn, ons zwaar voelen, niet meer helder kunnen denken en nadenken, fouten maken, concentratie problemen, hoofdpijn, spierpijn, omdat alle spieren zijn aangespannen door stress, niet kunnen slapen of slecht slapen, als wij willen gaan slapen, niet door kunnen slapen of overmatig slapen. Allemaal dingen die ons gedrag zullen veranderen.

Slapen is één van de belangrijkste zaken om op te laden, maar als wij de spanning in lichaam en geest laten oplopen zal of kan dit problemen geven met slapen, inslapen, doorslapen.

Als wij oververmoeid zijn, zullen wij, als wij gaan rusten en of slapen niet kunnen slapen, inslapen of doorslapen. We zijn te ver gegaan, we zijn onze lichamelijke en geestelijke grens overgegaan en hebben niet naar onszelf en ons lichaam geluisterd. Wij hebben toegegeven aan het ‘moeten’, de problemen, zorgen, stress, enz. waardoor het lichaam onder spanning komt te staan. Een keertje niet slapen of goed slapen is niet erg maar als dit structureel is dan kan dit een groot probleem worden voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Doordat er spanning in ons lichaam en geest is wij hier zo mee bezig zijn, kan het gevolg zijn dat we niet kunnen slapen. De stress die het ons oplevert om te willen slapen houdt ons uit de slaap. We willen wel slapen, maar we kunnen niet slapen, liggen wakker en omdat we wakker liggen raken we gefrustreerd omdat we niet kunnen slapen. Ons hoofd is niet leeg, er blijven gedachten doorheen gaan, de ene gedachten is er of de andere dient zich aan. Niet kunnen slapen komt voort uit overactief denken. We zitten in een cirkel. Bovenstaande zijn allemaal tekenen dat wij over onze eigen grenzen zijn gegaan. (zie ook slapen)

 

Burn-out of niet

Als wij moe blijven, dan wordt er meestal gelijk gedacht aan een burn-out. Veel mensen gaan gelijk uit van een burn-out terwijl dit veelal onterecht is. Als men moe is en dit houdt aan dan spreekt men gelijk over burn-out. In het verleden werd er over “overspannen zijn” gesproken nu krijgt het vaak als eerste de titel “burn-out” mee terwijl dit vaak onterecht is en er sprake kan zijn van “lichte overspannenheid”. Burn-out is een mode woord geworden waar we graag mee schermen en iedereen gelijk weet wat er aan de hand is. Echter is er een verschil tussen burn-out en overspannenheid. Een flinke burn-out kan lang duren, terwijl overspannen zijn een aantal weken kan duren. (zie ook burn-out

 

Kinderen en moeheid

Moeheid kan al op jonge leeftijd beginnen. Veelal hoor je dat kinderen, jong volwassen, moe zijn. Zij klagen dat zij ‘zo moe’ zijn en vertonen een afwijkend gedrag. Maar hoe komt het dat zij zo moe zijn? Als je de leefgewoonten onder de loep legt, komt hier meestal een over volle agenda naast het reguliere, of door hen zelf opgelegd of door ouders, of dat men teveel bezig is met sociale media.

Vaak bedenken ouders al op jonge leeftijd van baby, peuter, kleuter, dat het leuk is voor hen om hen iets te laten doen. Het begint al bij baby zijn, hierin is voor een baby veel te doen, zoals baby gym, zwemmen, yoga, massage. Naarmate ze ouder worden gaan ze op een club bijvoorbeeld; muziek, sport, enz.

Waarom bedenken ouders dit? Meestal komt deze gedachten voort uit het ontbreken van deze activiteiten van de ouder zelf uit het verleden. Zij vinden het zelf leuk dat hun kind een activiteit onderneemt wat zij vroeger hebben moeten ontberen. Op zich helemaal niet verkeerd dat een kind een activiteit onderneemt, als de activiteit maar in balans is en geen over activiteit oplevert.

Hier hoor je soms van ouders: “ik hol, rij van hot naar her” om de kinderen op tijd af te leveren of op te halen. Je kunt jezelf afvragen welk belang er voorop staat, die van de ouder of van het kind. Als ouder kunnen wij wel bedenken dat iets leuk is voor een ander maar vind de ander het ook leuk om te doen en in de mate waarin dit wordt gedaan? Alle extra activiteiten zullen plaatsvinden naast de vaste schooltijden en wordt er vergeten dat een kind al zes tot acht uur op school heeft doorgebracht met leren. Leren: kennis vergroten, het verwerven van theoretische kennis en praktische ervaring. Als wij iets nieuws leren, zal de nieuwe informatie ook verwerkt moeten worden. En verwerking vindt plaats doormiddel van rust, ontspannen, slapen. Van alles wat men onderneemt zal men bij moeten komen. Er is energie gebruikt en energie zal moeten worden aangevuld.

Baby’s slapen het grootste deel van de dag. Peuters doen een middag slaapje en waarom, omdat zij een hele dag nog niet halen om op te zijn, zij hebben nog niet voldoende energie voor een hele dag en zullen de indrukken die zij die dag hebben meegekregen moeten verwerken. Van kleuters verwachten wij dat zij niet meer slapen tussen de middag, maar er zijn ook kleuters die daar nog behoefte aan hebben. Een mooi voorbeeld is dat als men peuter of kleuter ophaalt vanaf de buitenschoolse opvang, club, enz. en zij zitten in de auto, zij gelijk in slaap vallen. Het is een rust momentje.

Zijn kinderen wat groter of jong volwassen dan zal ieder “vrij moment” ingevuld worden met externe activiteiten. Muziek club, sport club, social media, vrienden, familie, uitgaan, enz. Als zij bijvoorbeeld thuis komen willen ze gelijk ‘iets’ doen, ze gunnen zichzelf geen rust, ze zullen, tv kijken, gamen, computeren, met sociale media bezig zijn, uitgaan, enz.

Kinderen, jong volwassenen kennen hun grenzen nog niet en de consequenties die eraan hangen nog niet en zullen doorgaan wat tot overbelasting leidt.

Ook al wordt er gedacht dat tv kijken, gamen, computeren, bezig zijn met sociale media, uitgaan, enz ontspanning is, er zal overbelast worden door de lichamelijke of geestelijke inspanning die het lichaam moet leveren door de indrukken die men binnen heeft gekregen. Vaak zie je hier gebeuren dat een kind voordat het naar bed moet nog activiteit heeft gedaan, bijvoorbeeld een computerspel heeft gespeeld, met als gevolg dat men niet kan slapen, inslapen, doorslapen. Men is overprikkeld door de indrukken die men eerder heeft binnengekregen en men is hieper de pieper, onhandelbaar, van de indrukken, en deze zullen eerst verwerkt moeten worden voordat het hoofd ‘leeg’ is en men kan gaan slapen. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om te kunnen presteren, leren en belangrijk is om voor het slapen gaan niet te veel inspannende dingen te doen. (zie ook slapen)

Verkeerde ontspanning

Ontspanning is een bezigheid waarvan je uitrust, waarbij ons lichaam en geest tot rust komen. Het woord zegt het eigenlijk al ‘ont-spannen’. Wij moeten ons ontdoen van de spanning die in ons lichaam is opgebouwd. Ontspannen is alleen maar bezig zijn met jezelf en verder niets anders. Dit kan in de vorm van massage, meditatie, yoga, enz.

In deze haastige wereld denken wij ontspanning te zoeken en te vinden in computerspellen, gamen, tv, internet, sociale media. Iedere vrije minuut houden wij ons bezig met tablet, mobiel, computer omdat wij anders denken ons te gaan vervelen, of iets te missen. Waar wij vroeger, toen er nog geen mobiel, tablet of computer was, onszelf vermaakten, ons bezig hielden met hobby, interesses, een boek lezen, heeft de ‘mobiele, digitale wereld’ het overgenomen. Wij zitten letterlijk aan de tv, de computer, tablet, mobiele telefoon geplakt. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder omdat wij niets willen missen, we willen nog ‘even iets afzien, of spel afmaken’ en de uren weg tikken en waarmee wij onze echte prioriteiten gaan verleggen, ze af- uitstellen, nalaten te doen. We worden geleefd door sociale media, tv, internet, games en waarbij je je kunt afvragen of het zinvol is wat wij in ‘al die verstreken uren’ gedaan hebben. Wij noemen het ontspanning, maar het is geen ontspanning, het is een verslaving geworden waar wij niet meer buiten kunnen en wat onze persoonlijke ontwikkeling niet bevorderd. Als je niet meer zonder kunt ben je verslaafd.

Het gevolg van bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media is dat wij dit veelal doen voordat wij naar bed gaan en dat wij niet kunnen slapen. Als je je ogen dicht doet zie je de beelden voor je van waar je mee bezig bent geweest. Ook al speel je het spel niet meer, zie je geen tv meer, zit je niet meer op internet, de beelden blijf je voor je zien. Wij zijn geestelijk overprikkeld door de indrukken die wij eerder hebben binnengekregen en wij hieper de pieper zijn van de indrukken, en deze indrukken zullen eerst verwerkt moeten worden voordat het hoofd ‘leeg’ is en wij kunnen gaan slapen. 

Als bezig zijn met gamen, internet, tv, sociale media een verslaving is geworden dan zal zich gevolgen hebben voor en op ons lichaam en geest, een gevolg zal zijn moe, vermoeid, oververmoeid zijn, waardoor wij niet in slaap kunnen komen, kunnen slapen, doorslapen en wij nog moeier opstaan. Als wij nietsdoen aan de oorzaak waardoor wij vermoeid, moe, oververmoeid zijn doen, dan kan dit ernstige gevolgen voor ons hebben omdat wij in een cirkel zitten wat alleen maar energie vergt en onze energie niet meer oplaadt. Wij plegen roofbouw op onszelf.

Uitspraken als: “ik ben zo moe, ik wil me ziekmelden op werk, ik meld me ziek op werk, of ik heb me ziek gemeld op werk omdat ik zo moe ben” zullen voorbijkomen. Jezelf ziek melden omdat je zo moe bent is een verantwoording voor ieder voor zich. Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf, voor zijn daden, voor zijn acties. Je kunt jezelf afvragen of het wel eerlijk is om je ziek te melden omdat je moe, zo moe, te moe, oververmoeid bent omdat je deze vermoeidheid zelf hebt gecreëerd, (veelal uit een verkeerde ontspanning en wat een verslaving is geworden) het toestaat en geen actie onderneemt om van de moeheid, vermoeidheid af te komen, door je leven anders in te richten en verantwoording voor jezelf te nemen.

 

Als moeheid lang aanhoudt raadpleeg een arts!

 

Hoe pakken we moeheid aan

Normaal moe zijn is geen ziekte, moe zijn geeft aan dat wij over onze eigen grenzen zijn gegaan en wij onszelf niet in acht nemen om vermoeidheid, moe zijn te herstellen. Als wij niets aan het herstellen van moe zijn doen, dan zullen wij verder vermoeid raken wat alle gevolgen van dien kan hebben. Als wij moe zijn, zijn wij veelal geneigd om ons ziek te melden van en op werk, maar is dit terecht?

Vermoeidheid, moe zijn, kan vele redenen hebben, maar veelal zijn er aantoonbare redenen waarom wij vermoeid zijn en zijn wij zelf verantwoordelijk voor vermoeidheid, moe zijn door onze eigen leefgewoonten.

Belangrijk is om de zaken aan te pakken die onze moeheid, vermoeidheid, moe zijn veroorzaken, door te kijken hoe onze leefgewoonten zijn.

Door jezelf de vraag te stellen: waarom ben ik moe, vermoeid?

  • Wat heeft mijn moeheid veroorzaakt?’
  • Zijn dit problemen, zorgen geweest?
  • Ben ik verslaafd aan internet, gamen, sociale media?
  • Ben ik op tijd naar bed gegaan?
  • Heb ik te veel hooi op onze vork genomen?
  • Ben ik te betrokken bij anderen?
  • Is dit mijn eigen probleem of is het een probleem van anderen?
  • Is dit mijn eigen zorg(en) of is dit zorgen maken over anderen?

 

Moe zijn heeft in veel gevallen een buitenstaande factor die vermoeidheid veroorzaakt en waar wij zelf de hand in hebben en de keuze in hebben of wij dit toelaten of niet. Het is onze eigen keuze om ‘ja’ te blijven zeggen tegen alles, ook al zien wij hier als een berg tegen op en wij ons zelf dit aandoen. Of door nee te zeggen en voor onszelf te kiezen. De wereld zal echt niet vergaan als wij iets laten.

Aan moe zijn, vermoeid zijn, kunnen we zelf wat doen, door onze leefgewoonten aan te passen. Naar ons lichaam te luisteren en er aan gehoor te geven door te gaan rusten, of ontspanning te nemen als ons lichaam daarom vraagt. Door stress niet te laten oplopen. Een beetje stress kan geen kwaad, het laat ons alert blijven, maar constant onder stress staan is niet goed, en zal onze gezondheid niet ten goede komen. Er kunnen lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan en kan leiden tot overspannenheid, burn-out of depressie.

Door jezelf de bovenstaande vragen te stellen, waarbij je jezelf de antwoorden geeft, word je je bewust van wat er zich afspeelt in je leven en wat de moeheid heeft veroorzaakt zodat je er aan kan werken om de moeheid, vermoeidheid te verminderen of laten stoppen.

Begin met je eigen problemen en zorgen. Eigen problemen, en zorgen zullen moeten worden opgelost, omdat het ons stress oplevert welke niet goed voor ons is. Pak problemen, zorgen één voor één aan en werk deze uit. (zie ook schrijven bij problemen)

Problemen en zorgen van anderen zijn niet aan jou om deze op te lossen, dit is niet jouw verantwoording maar de verantwoording van de ander,  diegene zal dit zelf moeten oplossen. Echter kunnen problemen van anderen jou wel beïnvloeden. In bijvoorbeeld een vriendschap zullen er onderling problemen of zorgen worden besproken.

Een valkuil is “mee te gaan in het probleem van de ander omdat wij in de emotie ‘medelijden’ voor de ander zitten, waardoor we het ook ons probleem maken, en zal ons geen goed doen. Problemen veroorzaken stress, maar zou niet onze stress moeten zijn, het is stress van een ander die een probleem heeft. Het zal ons energie pijl doen afnemen. We kunnen letterlijk energetisch worden leeggezogen wat ons niet ten goede komt. Als er herhaaldelijk bij ons wordt aangeklopt door vrienden met problemen zonder dat deze vrienden de eigen problemen oplossen, dan kan de vriendschap onder druk komen te staan omdat wij “moe worden” van het weer moeten aanhoren. Omringd zijn of worden door negativiteit zal ons energieniveau doen afnemen. (zie ook vriendschappen) Laat problemen bij de ander, je zult zien dat er al een aantal problemen en zorgen van jouw lijstje af kunt strepen.

Plan tijd voor jezelf in

Moeheid, vermoeidheid, doen wij ons zelf aan, door ons zelf over te belasten, door als een kip zonder kop rond te rennen, niet bewust te zijn. We moeten leren omgaan met ons zelf, door niet over onze grenzen heen te gaan. Het is een kwestie van anders denken en anders gedragen en dit zal moeten worden geherprogrammeerd, omdat wij anders hebben aangeleerd. Mindfulness en cognitieve gedrag therapie zijn een mooie opstap voor herprogrammering van onze aangeleerde gedachten (zie ook mindfulness)

Ontspanning en tijd voor jezelf nemen is belangrijk om onze energie accu op pijl te houden. Tijd voor jezelf nemen wordt meestal gezien als egoïstisch, echter is dit niet zo. Jij geeft hierbij aan dat je aan jezelf denkt, voor jezelf zorgt. Je moet eerst voor jezelf zorgen in de vorm van “van jezelf houden” voordat je voor een ander kan zorgen. Liefde voor jezelf is hier het toverwoord. Het geeft je ook de gelegenheid jezelf te leren kennen. Het zal het stress niveau laag houden of er zal geen stress zijn. (zie ook tijd voor jezelf nemenliefde) Wees lief voor jezelf, schenk aandacht aan jezelf want dat verdien je.

 

 

Oefening

Zoek een rustige plek met pen en papier

Vraag je zelf “Waarom ben ik moe, of  Wat is er gebeurd waarom ik zo moe ben”

Begin met ‘Ik ben zo moe omdat….’

Werk dit uit, laat alle gedachten de vrije loop en schrijf deze op.

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen